Lübnan Meryem Ana Kilisesi’nde gerçekleştirilen bir ayin

Lübnan’da hükümet kurma girişimleri devam ediyor

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian geçtiğimiz günlerde başkent Beyrut’a bir ziyaret gerçekleştirerek, birtakım temaslarda bulundu. Lübnan’da yaşanan çıkmaz ve siyasi beklentiler ışığında gerçekleşen bu ziyaret olumsuz bir havada geçti ve Paris’in Lübnanlı yetkililerden hoşnutsuzluğunu ortaya koydu.

Maruni Patriği Beşara er-Rai dün (Pazar) yaptığı açıklamada hükümeti kurma dosyasının ihmal edilmesi, bölgesel eksenlerin çatışmasında unutulması ve Lübnan’ın şüpheli bir amaçla daha fazla çöküşe itilmesi tehlikesine karşı uyardı. Cumhurbaşkanına yakın Özgür Yurtsever Hareket (ÖYH) kaynakları ise Şarku’l Avsat’a şunları söylediler: “Bu hafta, hükümet dosyasının yeniden nasıl hareketlendirileceğine dair nabız yoklamak amacıyla ilgili taraflar arasında temaslar yenilenecek. Bu adım Lübnan’daki herkes, devletlerin kendi sorunlarıyla meşgul olduğuna ve durumun artık tolere edilemez olduğuna dair inancının bir sonucu olarak geliyor.”

Kaynaklar, Başbakan adayı Saad Hariri ile Cumhurbaşkanı Mişel Avn arasındaki bir görüşmenin mümkün olup olmadığı ilgili, “Hareketin parametreleri henüz net değil, ancak hepsi nabız yoklaması girişimlerinin sonuçlarına bağlı. Taraflar anlaşırsa, bu dosyada daha sorunsuz bir şekilde hareket edilmesi gerektiği ve pozisyonların sürekli olarak sertleşmesinin bir neticeye ulaştırmadığı dikkate alınarak bir görüşme yapılabilir. Nabız yoklaması Ramazan Bayramı’ndan önce gerçekleşirse, görüşmelerin sonuçları önümüzdeki hafta netleşir” açıklamalarında bulundurlar.

Maruni Patriği Beşara er-Rai, dünkü vaazında her zamanki gibi hükümeti kurma meselesine değindi. Rai, “Son yıllarda başımıza gelen tüm talihsizliklere rağmen vatanımızın haysiyetini, hakkını, kimliğini, bağımsızlığını ve sınırlarını savunacak dirence sahip bir halkız. Bugün siyasi krize, ekonomik ve yaşam zorluklarına rağmen, insanları bu Lübnan varlığını korumaya ve enerjilerini, yeteneklerini ve devrimci ruhunu yeniden bir araya getirmeye ve gelecek için umudunu kaybetmemeye çağırıyoruz. Karanlık arkamızda aydınlık önümüzde. Aydınlık, karanlığın katmanlarını parçalar. Lübnan’ın düşmesine izin vermeyeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Maruni Patriği hükümet kurma çağrısını şu sözlerle yineledi: “Lübnan’ın düşmesini önlemek uğrunda mücadele verdiğimiz için, hükümeti kurmakla ilgilenenlere koşullarının tutsağından aceleyle çıkmaları çağrımızı tazeliyoruz. Onurla, vicdanla çalışmaya ve insanların acılarını dinlemeye davet ediyoruz. Hükümetin kurulması konusunda ısrarcıyız, çünkü iktidar oyunlarının bilinmezliklerinde ve bölgesel eksenlerin mücadelesinde ihmal edileceğinden ve unutulacağından korkuyoruz. Şüpheli bir amaçla Lübnan’ı daha fazla çöküşe itmek isteyenler var.”

Lübnan’ın kaderinin Ortadoğu’daki mevcut çözümlerden bağımsız olması için Birleşmiş Milletler himayesinde Lübnan için uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısında bulunan Rai, “Bağlantılı olarak Lübnan’ın aktif, olumlu tarafsızlığı ilan edilmeli. Biz Lübnanlılar, burada, orada veya şuradaki herhangi bir uzlaşma ya da anlaşmanın etkisinden uzakta, özgür ve egemen kaderimizi belirlemekten sorumluyuz. Bizim rolümüz, özgür karar verme, egemenlik, bağımsızlık ve tüm Lübnan topraklarının güvenliğini yeniden tesis etme mücadelesine devam etmektir. Lübnan bir yandan ittifaklar, çatışmalar ve savaşlarla bağlantılıyken diğer yandan egemen ve bağımsız olamaz.” şeklinde konuştu.

Maruni Patriği Beşara er-Rai, sözlerini şu cümlelerle sonlandırdı: “Devletlerin egemenliğinin ve meşru sınırlarının karşılıklı olarak tanınması ve egemenlik ve genişleme özleminin sona ermesi temelinde bölge ülkeleri arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini destekliyoruz. Yeni yakınlaşma atmosferinin Lübnan’ın durumuna yansımasını, böylece siyasi güçler arasındaki gerilimin azalmasını ve Lübnan’ın tarafsızlığını, bağımsızlığını ve istikrarını yeniden kazanmasını sağlayacak çatışmalardan ve eksenlerden çekilmesini umuyoruz. İlgili ülkeleri Lübnan meselesini bölgenin dosyalarına eklenmiş bir dosya olarak değil, bağımsız bir mesele olarak görmeye çağırıyoruz.”

Şarkul Avsat