Çocuklarda obezite ve tansiyon ileriki yaşlarda algıları nasıl etkiliyor?

Yakın zamanda yapılan bir araştırma göre, çocuklarda görülen obezite, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkların otuzlu kırklı yaşlarda algılarda zayıflamaya yol açtığını ortaya koydu.

CNN’nin haberine göre araştırma, 1980 yılında yaşları 3 ile 18 arasında değişen yaklaşık üç bin 600 kız ve erkek çocuğunun katılımıyla başladı. Katılımcılar 31 yıl boyunca 3 yılda bir düzenli olarak izlendi. Araştırmacılar her ziyaretlerinde çocukların kilo, kolesterol, tansiyon ve insülin seviyelerinin yanı sıra sigara alkol kullanımı, diyet ve fiziksel aktivite gibi faktörleri de incelediler. 2011 yılında yapılan araştırmada yaşları 34 ile 49 arasında değişen 2000 katılımcı, hafıza, odaklanma, reaksiyon hızı ve bilginin görsel olarak işlenişini ölçen bilgisayarlı bilişsel işlev testine tabi tutuldular.

Araştırmacılar, sürekli yüksek tansiyon ya da yüksek kolesterol şikayeti olan çocuklarda, ileride orta yaşlarda hafıza ve öğrenme testlerinde zayıf performans gösterdikleri sonucuna vardı.

Üstelik yapılan araştırmada, çocukluktan yetişkinlik dönemine kadar obezite sorunu yaşayanların odaklanma ve görsel işlem hızının diğerlerine göre daha düşük olduğu görüldü.

Çocukluk döneminde Yüksek tansiyon, obezite ve kolesterol gibi bu üç tehlikeli rahatsızlığa birden sahip olan kişiler üzerinde yapılan çalışmaya göre, hafıza zayıflığı, zayıf görsel işleme, zayıf öğrenme becerileri, azalmış konsantrasyon ve yavaş reaksiyon gibi sıkıntılardan muzdarip.

Çalışma ekibi, ebeveynlerin çocuklarına sağlıklı yiyecekler sunarak bu sağlık sorunlarının aşılması konusunda onlara yardımcı olunması gerektiğini vurgulayarak eğer çocuklarında kolesterol ve yüksek tansiyona ile ilgili herhangi bir belirti fark ederlerse acil olarak bir doktora başvurmaları gerektiğinin altını çizdiler.

Şarkul Avsat