Suudi Arabistan’dan Kudüs’te Filistinlilerin topraklarından zorla göç ettirilmesine tepki

Suudi Arabistan dün (Salı) İsrail’in Doğu Kudüs’te halkı göçe zorlamasına yönelik planlarını ve uygulamalarını reddettiğini ve şiddetle kınadığını, İsrail’in yaptığı ihlallerin, uluslararası hukuk kurallarına ve bu konudaki Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlali olduğunu belirtti.

Suudi Arabistan’ın bu açıklaması Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan’ın Arap Birliği Konseyi’nin bakanlar düzeyindeki toplantısına uzaktan katılımı sırasında geldi. Toplantı, işgal altındaki Kudüs’te Filistin halkının yaşamlarına, inançlarına ve mülklerine yönelik İsrail’in gerçekleştirdiği suç ve saldırılarla yüzleşmek için Arap ve uluslararası hareketin ele alınmasını amaçlıyordu.

Prens Faysal bin Ferhan, İsrail işgal güçlerinin Mescid-i Aksa’ya saldırmaları, ibadet eden insanlara karşı saygısızlık yapmaları ve Filistin halkına ve inançlarına saldırmaları gibi bu mübarek günlerde yaptıklarının yasadışı olduğunu, tüm bunların uluslararası tüzük ve anayasaların açık bir ihlali olduğunu belirtti. Suudi Dışişleri Bakanı, Krallığın İsrail’in Filistinlileri evlerinden tahliye etme ve topraklarına egemenlik dayatma planlarını ve uygulamalarını kesin bir şekilde reddettiğini dile getirdi. Bakan, uluslararası hukuk kurallarını ihlal eden ve barış sürecinin yeniden başlatılması fırsatını baltalayan her türlü tek taraflı uygulamayı kınadı.

Dışişleri Bakanı, Krallığın Filistin halkının yanında olduğunu, uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi uyarınca Filistin halkının 1967 sınır anlaşması üzerine, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere, bağımsız Filistin devletinin kurulmasına olanak sağlamak da dahil olmak üzere, Filistin davasında adil ve kapsamlı bir çözüme varmayı hedefleyen tüm çabaları desteklediğini belirtti. Bakan, Suudi Arabistan’ın uluslararası toplumu İsrail’in ihlallerini durdurması ve Filistin halkını, inançlarını ve haklarını korumaya yönelik adımlar atmaya çağırdığını da sözlerine ekledi.

Diğer yandan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın (İİT) Suudi ArabistanTemsilcisi Dr. Salih el-Suheybani, İİT’deki üye ülkelerin daimi temsilcileri komitesinin, İsrail’in başta Kudüs olmak üzere işgal altındaki Arap topraklarına yönelik saldırılarını tartışmak için sanal olarak düzenlenen olağanüstü toplantıya katıldı.

Dr. Suheybani toplantı sırasında, Krallığın Filistin halkına verdiği devamlı desteğinin, meşru haklarını geri kazanmaları, başkenti Doğu Kudüs olmak üzere bağımsız bir devlet kurmaları ve bu uzun süredir devam etmekte olan çatışmayı sonlandırmak için çatışmaların çözümünün önemine yönelik güçlü inancından ve uluslararası çabaların birleştirilmesi ve yoğunlaştırılması gerekliliğinden kaynakladığını belirtti.

Dr. Suheybani, Krallığın İsrail işgal güçlerinin Kudüs’teki Filistinlileri evlerinden zorla tahliye etme ve topraklarını işgal etmek amacıyla hazırladıkları planlardan ve uygulamalarından kaynaklanabilecek sonuçları reddettiğini ve kınadığını dile getirdi. Aynı zamanda her türlü tek taraflı uygulamayı, İsrail’in uluslararası kararlara karşı her türlü ihlalini, barış sürecinin yeniden başlatılması fırsatını baltalayan tüm adımları ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamaya yönelik uluslararası çabaların boşa gitmesine neden olan adımları kınadı.

Suudi Arabistan temsilcisi, Krallığın başta Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi olmak üzere çeşitli bölgesel ve uluslararası forumlarda, işgalci yetkililerin uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden ve bölge istikrarını amaçlayan çabaları boşa çıkaran işgal yetkilileri ile yüzleşmelerinde Filistin halkını desteklemeye devam edeceğini yeniden belirtti.

Dr. Suheybani şunları söyledi:

“Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanların oruçlarını mutlulukla tamamlamaya ve mübarek Ramazan Bayramı’nı kutlamaya hazırlandığı bir dönemde, Filistinli kardeşlerimizi, bazı Kudüslülere yönelik tahliye ve zorla yerlerinden edilme işlemlerini gerçekleştirmek amacıyla İsrail işgal güçlerinin saldırılarına ve provokasyonlarına maruz kalırken buluyoruz. Bu durum uluslararası insancıl hukuk ilkelerinin ve Doğu Kudüs’ün Filistin toprağı olduğunu belirten 2334 sayılı karar dahil olmak üzere BM Güvenlik Konseyi kararlarının açık bir ihlalidir. Ayrıca işgalci İsrail’in Filistin topraklarında yerleşim bölgeleri kurması uluslararası hukukun açık bir ihlali ayrıca kalıcı ve kapsamlı barışa ulaşılmasının önünde bir engeldir.”

Krallık, Filistin halkının haklı davasının ve meşru haklarının yanında olduğunu, uluslararası kararlar ve Arap Barış Girişimi uyarınca Filistin halkının 1967 sınır anlaşmasına dayalı olarak başkenti Doğu Kudüs olarak bağımsız Filistin devletini kurmasına olanak sağlanması dahil olmak üzere Filistin davasında adil ve kapsamlı bir çözüme varmayı hedefleyen tüm çabalara yönelik desteğini yeniledi.

Suudi Arabistan bu konu ilgili olarak uluslararası topluma, Filistin halkı için adaletin sağlanması amacıyla İsrail’in bu uygulama ve ihlalleri durdurmaya zorlanmasına yönelik harekete geçilmesi çağrısında bulundu. Filistin halkının çok acı çektiği, hala iyi bir hayat yaşamak ve bu topraklardaki koşulları iyileştirmek için gerekli olan güvenliği ve ekonomik kalkınmayı sağlamak üzere en önemli meşru haklarını elde etmek için mücadele ettiği belirtildi.

Şarku’l Avsat