İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin

İsrail Cumhurbaşkanı iç savaş uyarısı yaptı

İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, ülkedeki Araplar ve Yahudiler arasında yaşanan şiddet olaylarının bir iç savaşa dönüşebileceği konusunda uyarırken, Gazze’deki Filistinli gruplar ile İsrail’in karşılıklı füze saldırıları nedeniyle duyulan öfke ve korku, İsrail sokaklarında şiddeti ateşledi.

Siyasiler ve din adamlarından gelen uyarıların yanı sıra polis takviyeleri ve gözaltı operasyonları başarısız oldu. Arap ve Yahudilerin yaşadığı bazı şehirlerde şiddet olayları dün gece saatlerinde de devam etti.

Çatışmalar, İsrail’in Gazze Şeridi’ni bombalamasına kızan bazı Arapların düzenlediği Filistin yanlısı protestoların ardından alevlendi.

İsrail’in Lod kentinde bir sinagog ve çok sayıda araba ateşe verildi. Kuzeydeki Hayfa limanında Filistin bayrağını sallayan göstericiler polisle çatıştı.

Polise göre, Yahudilerin Araplara yönelik saldırılarının arttığı ifade edildi. Bat Yam şehrinde bir İsrail vatandaşı Arap’ın aracından indirilerek kalabalık bir grup tarafından linç edilmek istendiği anlar televizyondan canlı verildi.

Kanal 12 televizyonundaki bu yayın, Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin’in “Lütfen bu çılgınlığı durdurun” çağrısıyla kesintiye uğradı.

Rivlin, “Sokaklarımızda savaş patlak verdi. Çoğunluk gördüklerine inanamıyor ve şok yaşadığı için hiçbir şey söyleyemiyor. Sustuğumuz için iç savaşa davetiye çıkaran bir ortam oluşturuyoruz. Vatandaşlarımıza ve sokaklarımıza füze atılması riskiyle karşı karşıyayız” diyerek, anlamsız bir iç savaşla meşgul olduklarına vurgu yaptı.

Lod Belediye Başkanı Yair Revivo ise, “Şehrin ve sokakların kontrolünü kaybettik” şeklinde konuştu.

Şarku’l Avsat