(Fotoğraf:SUNA)

Etiyopya Başbakanı’ndan vatandaşlarına Nahda Barajı’nın tamamlanması için birleşme çağrısı

Mısır ve Sudan, Etiyopya’nın Nahda Barajı rezervuarının ikinci dolum aşamasını önlenmeye yönelik hamleleri sürüyor. Barajın işletim mekanizmasını belirleyen nihai bir anlaşmaya ise henüz varılabilmiş değil.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed vatandaşlarına projeyi tamamlamak için bir araya gelme çağrısında bulundu. Ahmed, Nahda Barajı’nın ülkesinin Afrika Boynuzu’ndaki etkisini artırmadaki rolüne ve faydalarına vurgu yaptı.

Etiyopya 2011 yılından bu yana hidroelektrik santrallerden enerji üretmek amacıyla Nahda Barajı’nın inşasını sürdürüyor. 110 milyonun üzerinde nüfusa sahip ülkenin elektrik ihtiyacını karşılamayı hedefliyor.

Addis Ababa yönetimi 2020 yılında 4,9 milyar metreküp hedefine ulaşarak dolum sürecinin ilk aşamasını tamamladığını duyurdu. Bu yıl için 13,5 milyar metreküp dolum hedefi belirledi. Ancak Nil Nehri’ndeki hisselerini etkileyecek “tek taraflı adımlar” atılmaması konusunda uyarıda bulunan Mısır ve Sudan’dan güçlü muhalefet ile karşı karşıya.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Ramazan Bayramı vesilesiyle yayınladığı tebrik mesajında vatandaşlarına Etiyopyalıların birliğinin her zamankinden daha gerekli olduğunu vurguladı.

Ahmed mesajında Müslümanların bayram namazı vesilesiyle bir araya gelmesinin birlik ve gücü gösteren önemli bir işaret olduğuna dikkat çekti. Namaz için birlikte bulunmanın ve ortak hedef uğrunda birlik içinde hareket etmenin mucize olduğunu kaydetti.

Etiyopya Başbakanı ayrıca merhamet, affetme ve sevgi ayı olması sebebiyle Ramazan’da nefret ve savaş düşüncesinin uzak olduğuna dikkat çekti. Ülkesinin her zamankinden daha fazla zorlukla karşı karşıya kaldığını vurguladı.

Yaklaşan seçimler ve büyük Nahda Barajı sebebiyle önlerinde dikenli yollar olduğunu söyleyen Ahmed hedeflere ulaşmanın başarı kapılarını açacağını ve başarılı seçimlerin demokrasi için yeni bir dönem olacağını kaydetti.

Etiyopya Başbakanı mesajının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Her Etiyopyalı ulusal Rönesans Barajı projesinin tamamlanmasının muazzam faydaları olduğunu bilir. Sadece bizim için değil; herkes için. Nahda Barajı projesi, ülkeyi yüzyıllardır rahatsız eden sorunların üstesinden gelerek bizi başkalarına bağımlı olmaktan kurtaracak. Afrika Boynuzu’ndaki konumumuza katkı sağlayacak. Nahda Barajı ve diğer ulusal çıkarlar konusunda üzerimize düşeni yaparsak, ülkemizin yüzyıllardır yüzleştiği sorunlarını çözme yeteneğine ulaşabiliriz. Ramazan Ayı’nda olduğu gibi halkımıza ve ülkemize rahmet, bereket, barış ve vatan sevgisi için dua etmeye devam etmeliyiz.”

Mısır ve Sudan, Etiyopya’nın  önümüzdeki temmuz ayında rezervuar dolumunun ikinci aşamasına geçmesinden önce yasal bir anlaşma yapılmasında ısrar ediyor. Bunun barajın doldurulması ve işletilmesini düzenleyen bağlayıcı bir yasal anlaşma olması gerektiği vurgulanıyor.

Afrika Birliği (AfB) dönem başkanı Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, Nahda Barajı müzakerelerindeki sorunun çözülmesi ve Nil Nehri’nin ana kolundaki barajın işleyiş mekanizması konusunda üç ülke arasında bir anlaşmaya varılması için çalışmalar yürütüyor.

Mısır, Etiyopya ve Sudan arasındaki müzakereler geçtiğimiz nisan ayında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nin başkentinde yapılan son turdan bu yana durmuş durumda.

Kahire yönetimi su anlaşmazlığını ‘varoluşsal bir mesele’ olarak görüyor. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi yaptığı açıklamada “Mısır’ın Nil sularındaki haklarının korunması, kimsenin göz ardı edemeyeceği ve ihmalde bulunamayacağı bir konudur” ifadesini kullandı.

Şarku’l Avsat