Koronavirüs, ertelenmesinden bir yıl sonra Tokyo Olimpiyatlarını tehdit ediyor

Olimpiyatların 23 Temmuz tarihinde başlamasına yaklaşık 10 hafta kalmışken, kamuoyu olimpiyatların düzenlenmesine karşı çıkarak, iptal edilmesini veya tekrar ertelenmesini talep ediyor.

Japon Hastane Doktorları Birliği çarşamba günü yaptığı açıklamada, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının yayılmaya devam etmesi sebebiyle önümüzdeki yaz Tokyo Olimpiyatları’nın güvenli bir şekilde düzenlenmesinin ‘imkânsız’ olduğunu belirterek uyarıda bulundu. Hastane Doktorları Birliği, hükümete sunduğu raporda “Dünyanın dört bir yanında insanların koronavirüs ile mücadele ettiği bir zamanda Tokyo Olimpiyatları’nın düzenlenmesine şiddetle karşı çıkıyoruz” ifadelerine yer verdi ve ‘bir pandemi sırasında olimpiyat oyunlarının düzenlenmesinin imkânsız olduğu’ belirtti.

Hastane Doktorları Birliği, tıbbi mesleklere yönelik çeşitli birlikler arasında yer alıyor ancak kendisine bağlı olan kuruluşların sayısı bilinmiyor. Birlik yaptığı açıklamada “Mutasyona uğramış yeni virüs türlerinin dünyanın çeşitli yerlerinden Tokyo’ya gelmesi tehlikesinin olduğunu inkâr edemeyiz” ifadelerine yer verdi.

Açıklama, Japonya hükümetinin başkent ve birkaç bölgede sağlık olağanüstü hali (OHAL) uygulamasına neden olan 4. bir virüs dalgasıyla mücadele ettiği sırada geldi. Geçtiğimiz günlerde birkaç belediye başkanı, sporcular için özel olarak hastane yatağı tahsis etmeyeceklerini duyurdu.

ABD atletizm takımı gibi bazı heyetler olimpiyatların öncesinde Japon şehirlerinde düzenlemeyi planladıkları kamplarını iptal ettiler. ABD’li sporcuların, olimpiyatlar öncesinde Tokyo’nun doğusundaki Chiba eyaletinin üç şehrinde kamp yapmaları planlanmıştı. Yetkililer, “ABD Atletizm Federasyonu, dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınının yayılma oranı düşmezken, sporcuların güvenliği konusundaki endişeler nedeniyle programını iptal edildiğini” belirtti. Chiba eyaleti tarafından yapılan açıklamada ise “Hayal kırıklığına uğramamıza rağmen, şu anki durum sebebiyle programın iptal edilmesinin en iyi karar olduğuna inanıyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Olimpiyatların 23 Temmuz tarihinde başlamasına yaklaşık 10 hafta kalmışken, kamuoyu olimpiyatların düzenlenmesine karşı çıkarak, iptal edilmesini veya tekrar ertelenmesini talep ediyor. Ancak organizatörler olimpiyatların güvenli bir şekilde düzenlenmesi konusunda ısrarcı davranıyorlar. Diğer yandan, müsabakalarda yabancı izleyicilerin bulunmasının yasaklandığı duyurulurken, yerel halkın oyunları izleyip izleyemeyeceği konusunda kesin bir karar verilmedi.

Uluslararası Olimpiyat Komitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, Japonya’nın pandemiyle mücadele kapsamında aldığı önlemleri desteklediği ve halkın geniş çapta karşı çıkmasına rağmen Tokyo Olimpiyatları’nın ‘tarihi’ bir olay olacağı belirtildi.

Şarku’l Avsat