Suudi Arabistan’dan İsrail saldırılarının durdurulması çağrısı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah, Filistinli mevkidaşı Riyad el Maliki ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde İsrail’in saldırılarını kınadı. Farhan, İsrail’in tüm uluslararası norm ve hukukları ihlal eden işgal girişiminin bir an evvel durdurulması gerektiğini vurguladı. Prens Faysal bin Ferhan bin Abdullah görüşmede Arap Barış Girişimi tarafından 1967 sınırlarında başkenti belirlenen meşru Filistin devletinin kurulabilmesi adına adil ve kapsamlı bir çözümün bulunması gerektiğini iletti.

Kahire hükümeti de dün Filistin’deki gerilimi azaltmak ve sükûneti sağlamak için yoğun diplomasi faaliyetlerinde bulundu. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, Ürdünlü mevkidaşı Eymen es-Safedi ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Filistin’de gittikçe kötüleşen durum üzerine Avrupalı, İsrailli ve Amerikalı yetkililerle yoğun diplomatik temaslar gerçekleştirdiklerini ve ülkesinin dini ve sağlık kurumlarının koordinasyon ve dayanışma çerçevesinde mazlum Filistin halkına destek sağlayacaklarını aktardı. Gazze şeridindeki çatışmaların acilen durdurulması, Kudüs’te provokasyona mahal verilmemesi ve Filistin halkının haklarının korunması için çözüm yolları üretilmesinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Şukri yaşanan olayların barış sürecini yeniden başlatmaya olan ihtiyacı gözler önüne serdiğini kaydetti. Şukri, bölgede barış ve istikrarın sağlanmasının, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devleti kurulmasına bağlı olduğun da altını çizdi.

İki bakan, bölgedeki çatışmaları ve mevcut krizi sonlandırmak ve Filistin-İsrail çatışmasına kapsamlı bir çözüm yolu bulmak için hem Birleşmiş Milletlerle hem de ilgili taraflarla diplomatik temasları yoğunlaştırdıklarını ifade etti.

Mısır Dışişleri Bakanı Şukri dün Fransız mevkidaşı Jean-Yves Le Drian’ı arayarak daha fazla kan dökülmemesi ve masumların yaşamını yitirmemesi adına İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarının acilen durdurulması gerektiğini söyledi. Filistin sorununun ancak bu şekilde çözüme kavuşabileceğini vurguladı.

Şukri ayrıca İrlandalı mevkidaşı Simon Coveney ile de telefonda görüştü. Mısır Dışişleri Bakanı görüşmede İrlanda’nın BMGK üyesi bir ülke olduğunu, bu sebeple uluslararası barış ve güvenliği sağlamak için sorumluluğu bulunduğunu iletti.

Şukri iki gün önce de İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi arayarak İsrail’in Filistin’e yönelik saldırılarını acilen durdurması gerektiğini söylemişti.

Arap Birliği’nden çağrı

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt da İsrail’e tüm bölgeyi etkileyecek bir gerilimden kaçınmak için Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarını acilen sonlandırması çağrısında bulundu. Ebul Gayt, saldırıların ve Gazze Şeridi’nde artan şiddet olaylarının hesabının sorulması için Arap Birliği’nin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’ndaki (BMGK) gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi. BMGK’nın Arap üyesi Tunus’un bu süreci son derece başarılı yönettiğine ancak buna rağmen bazı üyelerin, İsrail’den hesap sorulmasını engellemek için süreci baltalamaya çalıştığına dikkat çekti.

Mısır’daki dini kurumlar da yönetimle aynı çizgide görüş beyan ettiler. Ülkenin resmi televizyonu dün El-Ezher Camii’nde Müslüman Alimler Konseyi üyesi Dr. Ahmed Ömar Haşim tarafından verilen hutbeyi ve kılınan Cuma Namazı’nı canlı yayınladı. Dr. Haşim hutbesinin tamamını Aksa’ya yapılan saldırılara ayırdı. İsraillilerin namaz kılan Müslümanlara hakaretler ettiğini ve katlettiğini vurguladı. Hutbede duygu dolu ifadeler kullanan Dr. Haşim, savaşla alınan toprakların ancak savaşarak teslim edileceğini ifade etti ve tüm devlet başkanlarını Kudüs’ü kurtarmak, Allah’ın evini kirleten ve insan haklarını ihlal eden Siyonistleri püskürtmek için bir araya gelmeye davet etti.

Mısır Kızılayı da resmi Facebook hesabından Refah Sınır Kapısı’nın açılacağını, tıbbi yardıma ihtiyaç duyan Filistinli kardeşlerine yardıma hazır olduklarını ve sınır kapısı açılır açılmaz yardım göndereceklerini duyurdu.

Mısır Doktorlar Sendikası da ülkedeki sağlık personelinin yaralı Filistinlileri tedavi etmek ve gerekli tıbbi malzeme desteğini sağlamak için gönüllü olarak çalışacaklarını bildirdi. Doktorlar Sendikası, Hükümet ve Sağlık Bakanlığı ile koordineli olarak çalıştıklarını, Refah Sınır Kapısı’nın açılmasına tam destek verdiklerini, sınır açılır açılmaz doktor ve tıbbi malzeme konvoylarını kardeş Filistin halkına göndereceklerini aktardı.

Şarkul Avsat