Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’yi Paris’te kabul etti.

Sisi ve Burhan, Nahda Barajı ve Gazze’yi görüştü

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, dün (Pazar) Paris’te Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgenaral Abdulfettah el-Burhan ile görüştü. Görüşmede ikili ilişkiler, Nahda Barajı meselesi ve Sudan- Etiyopya sınırında yaşanan gerilimler ile İsrail-Filistin çatışması ele alındı.

Söz konusu görüşme, iki liderin, Paris’te Sudan’ın borçlarının görüşülmesi noktasında Uluslararası Girişim Konferansına katıldıkları sırada gerçekleşti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı resmi sözcüsü, Cumhurbaşkanı Sisi’nin, Mısır’ın özellikle güvenlik, askeri, ekonomik ve ticari seviyelerde Sudan ile ilişkilerini iki kardeş ülke ve halkının çıkarlarına katkıda bulunacak şekilde derinleştirme ve güçlendirme arzusunda olduğuna dikkati çekti.

Burhan görüşmede, iki ülke arasındaki ortak işbirliği yollarını geliştirmeye yönelik karşılıklı çabalardan ve Sudan’ın güvenliğini ve istikrarını koruma noktasında çeşitli forumlar aracılığıyla Mısır’ın sağladığı sınırsız destekten dolayı övgülerini dile getirdi.

Sudan resmi haber ajansı SUNA, görüşmede, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarının da ele alındığını aktardı. İki lider, “Sürekli bir şekilde düşmanca devam eden bombalı saldırılar kabul edilemez. Her iki tarafta bu saldırıları durdurma noktasında başta Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olmak üzere çeşitli örgütlerle birlikte çalışmalıdır” dedi. Ayrıca liderler, iki devletli çözümün sürdürülebilir bir barışa ulaşmanın temeli olduğunu vurguladılar.

Görüşmede, Sudan- Etiyopya sınırındaki gelişmeler de dahil olmak üzere, önümüzdeki dönemde iki kardeş ülke ve halkının ortak çıkarları kapsamında yoğun istişare ve karşılıklı koordinasyonun sürdürülmesi çerçevesinde mutabık kalınan bölgedeki bazı ülkelerde yaşanan bir takım krizlerle ilgili gelişmeler ele alındı.

Öte yandan su sorununun ulusal güvenlik meselesi olmasından dolayı Mısır ve Sudan halkları için son derece önemli olduğu konusunda fikir birliğine varılırken, kaynaklar, Nahda Barajı dosyasındaki gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunulduğunu ifade etti.

Şarkul Avsat