WHO: Uzun çalışma saatleri nedeniyle her yıl yüz binlerce kişi hayatını kaybediyor

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) ortak çalışmasında, uzun saatler çalışmaya bağlı olarak her yıl yüzbinlerce insanın hayatını kaybettiği sonucuna varıldı.

194 ülkeden toplanan 2000-2016 yılları arasına ait verilerin incelendiği araştırma, Environment International dergisinde yayımlandı.

Ortak araştırmada, 2016 yılında uzun çalışma saatlerine bağlı olarak 745 bin kişinin kalp krizi ve farklı kalp hastalıklarından hayatını kaybettiği bilgisi verilirken, bu oranın 2009 yılında yüzde 30 daha az olduğuna dikkat çekildi.

WHO Çevre, İklim ve Sağlık Departmanı Direktörü Maria Neira, araştırmaya ilişkin açıklamasında, “Haftada 55 saat veya daha fazla çalışmak sağlık için ciddi bir risk teşkil ediyor. Eldeki bu bilgilerle, çalışanların korunmasını sağlamak istiyoruz” dedi.

Söz konusu araştırma, uzun çalışma saatlerine bağlı olarak ölenlerin yüzde 72’sinin erkek ve orta yaşlı olduğunu gösterdi.

Bununla birlikte, haftada 35 ile 40 saat çalışanlara kıyasla en az 55 saat çalışmanın kalp krizi riskini yüzde 35, iskemik kalp hastalıkları riskini de yüzde 17 artırdığı görüldü.

Ayrıca araştırmada, uzun çalışma saatlerinden en çok etkilenen kişilerin Güneydoğu Asya ve Çin, Japonya ve Avustralya’yı içeren Batı Pasifik Bölgesi’nde yaşayanlar olduğu belirtildi.

Şarku’l Avsat