Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan dün Paris’te gerçekleşen konferans sırasında (SPA)

Suudi Arabistan’dan Sudan’a 20 milyon dolarlık destek

Suudi Arabistan, Sudan’ın Uluslararası Para Fonu’na (IMF) olan borç açığının kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla 20 milyon dolar hibe sağladığını duyururken, hesabı IMF ile olan iki acil ve ertelenmiş ücret hesabına aktararak Sudan’ın borç yükünü hafifleteceklerini bildirdi.

Suudi Arabistan’ın bu desteği, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in yönlendirmesiyle Sudan’da demokratik geçişi desteklemek için düzenlenen uluslararası konferansın bir parçası olarak geldi. Konferansa Veliaht Prens Muhammed bin Selman adına Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan ve Maliye Bakanı Muhammed el Cedan’ın yanı sıra bahsi geçen bakanlıklardan üst düzey isimler katıldı.

Faysal bin Ferhan Kral Selman ve Veliaht Prens’in Suudi Arabistan’ın Sudan’ın borç yükünü hafifletme konusundaki katkılarına değinerek, Sudan’daki Suudi yatırımlarının arttırılmasının yanı sıra dost Sudan halkının daha fazla ilerleme, refah ve kalkınma isteklerini gerçekleştirecek tüm sektörlere olan desteğine atıfta bulundu.

Suudi Dışişleri Bakanı konferans sırasından yaptığı açıklamada, “Bugün bizi bir araya getiren şey dost Sudan’ın parlak ve müreffeh bir geleceğe doğru ilerlediği geçiş sürecini desteklemektir. Bu bizim ortak hedefimiz. 13 Nisan 2019’da ülkem, Sudan halkının gelecekleri yararına alınan tedbirlere tam desteğini açıklarken, Kral Selman ise o dönem insani yardım ve kalkınma yardımı paketi sağlamak için direktifler yayınladı” ifadelerini kullandı.

Açıklamasında ülkesinin, Sudan’daki geçiş sürecini desteklemek için Sudan’ın Dostları Grubu’nda yer alan ülkelerden biri olduğunu dikkati çeken Bakan, bunun Suudi Arabistan’ın Sudanlı taraflar arasında verilen çabaların yanı sıra Sudan’ın bölgesel rolünü harekete geçirmek, korumak ve güvenliğini sağlamak gibi bir takım şeylere olan inancından kaynaklandığını ifade etti.

Prens Faysal bin Ferhan, Sudan’ın Ağır Borç Yükü Altındaki Yoksul Ülkeler Girişimi’nden (HIPC) yararlanmasını desteklemeye yönelik çabalarından ötürü ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ın rolünü takdir etti. Suudi Bakan, diğer dost ülkelerin Sudan’ı destekleme ve uluslararası finans kuruluşlarını kullanabileceği kaynaklardan yaralanmaya uygun hale getirmesinin önemine değinerek, özel sektör yatırımlarını teşvik etmeye yönelik ekonomik ve reformlar dahil olmak üzere IMF reformlarının uygulanmasına atıfta bulundu.  Bakan ayrıca, Suudi Arabistan’ın, küresel ve bölgesel olarak finans ve kalkınma konusunda olumlu etkili rolünü sürdüreceğine dikkati çekerek, ülkesinin gelişmekte olan ülkelerdeki kalkınma çabalarının desteklenmesine önemli bir katkı sağladığını belirtti.  Prens Faysal bin Ferhan, tüm ülkeleri, bölgesel ve uluslararası finans kuruluşlarını, Sudan’ın ihtiyaçlarına acilen yanıt vermeye ve Sudan’ın bu zor aşamayı geçip sürdürülebilir refaha ulaşmasını sağlamak için borç sürecinde hızlı ilerleme kaydetmeye davet etti.

Öte yandan İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Genel Sekreteri Dr. Yusuf bin Ahmed el-Useymin, İslam Zirvesi Başkanı sıfatıyla, IMF’ye olan borç açığının kapatılmasına katkı sağlamak amacıyla Sudan’a yardımda bulunan Kral Selman’a övgüde bulundu. İİT tarafından dün yapılan açıklamada, Fransa’nın başkenti Paris’te Sudan’daki geçiş sürecini desteklemek için gerçekleşen konferansın sonuçlarına verilen desteğin yanı sıra Fransa’nın konferansa ev sahipliği yapma girişimine övgüde bulunuldu.

Açıklamada ayrıca birçok ülke ve uluslararası finansman kurumunun, geçiş hükümetinin, ülkede bir yatırım ortamı yaratma çabaları takdir edilerek, Sudan’ın borçlarını silme ve ekonomik projeleri finanse etmek çabalarına da değinildi.

Useymin, İslam Zirvesi ve Dışişleri Bakanları Konseyi’nin alınan kararlar doğrultusunda Sudan’daki geçiş hükümetini desteklemek için tüm imkanlarını seferber edeceğini dile getirdi.

Şarku’l Avsat