Tigray Bölgesi Bayrağı

WHO, Tigray bölgesindeki korkunç durumu kınadı

WHO, Tigray bölgesinde insanların açlıktan öldüğü ve tecavüzün arttığı korkunç durumu kınadı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Etiyopya’da çatışmaların vurduğu Tigray bölgesinde insanların açlıktan öldüğü ve tecavüzün arttığı korkunç durumu kınadı.

Ghebreyesus, Cenevre’de düzenlediği basın toplantısında, “Etiyopya’nın Tigray bölgesindeki durum, tek bir kelime kullanırsam korkunç. Çok korkunç. 4,5 ila 5 milyon kişinin insani yardıma ihtiyacı var. Pek çok insan açlık yüzünden ölmeye başladı. Şiddetli ve akut yetersiz beslenme giderek yaygınlaşıyor. Tecavüz çok yaygın. Aslında dünyanın başka hiçbir yerinde bu ölçüde olduğunu sanmıyorum” dedi.

WHO Genel Direktörü, Tigray’daki sağlık hizmetlerinin de yok edildiğini, yağmalandığı ve çoğunun faaliyet gösteremediğini de dile getirdi.

WHO Acil Durum Komitesi Başkanı Dr. Michael Ryan ise, “Erişim, Tigray’daki ana sorun. Tigray’daki kurbanlara erişim hala neredeyse imkansız. Yardımımıza ihtiyacı olan nüfusa ulaşmanın önünde büyük bir engel var. Herhangi bir girişimi engelleyen zulüm ve saldırılara ilişkin raporlar var” diye konuştu.

Avrupa Birliği (AB) de, geçtiğimiz cuma günü, Etiyopya’nın Tigray bölgesine insani yardım ulaştırılmasına yönelik engellerini kınayarak, bu durum karşısında uluslararası insani hukukun ciddi ihlali ışığında yaptırımlar uygulanmasını talep etti.

Etiyopya Dışişleri Bakanlığı ise söz konusu ithamları reddederek, “Güvenlik kaygıları nedeniyle belirli alanlara ulaşmada gerçekten zorluklar yaşandı, ancak bu artık çözüldü” şeklinde bir açıklama yaptı.