AirFrance uçağı kızartma yağını yakıt olarak kullanarak Kanada’ya gitti

Bir AirFrance uçağı dün Paris’ten kalkarak Montreal’e ulaştı. Uçak, kızartmalık yağı yakıt olarak kullanarak sürdürülebilir yakıtlarla çalışan ilk uçak oldu.

Yağların yakıt olarak kullanıldığı uçuşların yaygınlaşmasıyla biyoyakıtların karbondioksit seviyelerinde düşüş yaşanması bekleniyor. Sürdürülebilir hava yakıtları, şimdilik kızartma yağlarından kullanılıyor. DPA’nın haberine göre, Montreal- Kanada uçağındaki yakıt, Fransa’daki atık yağlardan oluştu.

Fransa Ulaştırma Bakanı Yardımcısı Jean-Baptiste Djebbari, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, uçağın yakıtının yüzde 26 oranında gazyağı ve biyoyakıt karışımı ile doldurulduğunu belirtti. Havayolları şu anda normal gazyağından daha pahalı olan sürdürülebilir hava yakıtları üzerinde deneylerde bulunuyor.

Bakan Yardımcısı Djebbari, konu hakkında “Zor olan fiyatın düşmesi için daha fazlasını üretmekte” açıklamasında bulundu. Air France, Hollanda havayolu KLM ile ortaklığı hava yolculuklarını daha yeşil bir hale getirmek için Total Enerji, AirBus ve havaalanı operatörü ADB ile işbirliğinde bulunuyor.

Şarkul Avsat