Uluslararası Koalisyon, DEAŞ ile mücadelede Irak’a desteğini güçlendiriyor

Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi, DEAŞ’a karşı savaşta Irak’a yardım eden uluslararası koalisyonla ilişkilerin güçlendirilmesi çağrısı yaparken, Irak ordusunda Ortak Harekât Komutanlığı da uluslararası koalisyon güçlerinin, ülkenin batısındaki Anbar vilayetinde faaliyet gösteren Irak kuvvetlerine verdiği desteği, onlara terörizm karşısında kendilerine destek olacak silah ve mühimmat sağlayarak güçlendirdiğini duyurdu.

Irak Ortak Kuvvetleri’nin yaptığı açıklamada, Birleşik Ortak Görev Gücü-Doğal Kararlılık Harekâtı’nın, Aynu’l Esed hava üssündeki el-Cezire Operasyon Komutanlığı’nı 1 milyon 407 bin 938 dolar değerindeki silah, mühimmat ve teçhizatla DEAŞ’ı hezimete uğratmak için Irak’a teslim ettiğini belirtti. Komutanlık, 2014 yılından bu yana uygulanan DEAŞ’la mücadele için Eğitim ve Donanım Fonu Programı’nın bir parçası sayılıyor.

Gelişme, Irak Başbakanı Mustafa el-Kazimi ile NATO Genel Sekreter Yardımcısı John Manza ve beraberindeki heyet arasındaki görüşmeden bir gün sonra yaşandı. Kazimi’nin medya ofisi tarafından yapılan bir açıklamada, Manza’nın görüşme sırasında ‘Irak ve NATO arasındaki ilişkiyi, Irak hükümetinin talepleri ve ülkenin egemenliğine saygı uyarınca savaş dışı alanlarda sınırlı, yeni ve verimli bir başlangıca yükseltmenin’ önemine dikkati çekti. Açıklamada, yetkililerin ‘Bağdat ve NATO arasındaki ikili iş birliğini, NATO misyonunun Irak’ı terörizme karşı savaşta destekleyerek oynadığı rolü ve eğitim, kurumsal ve diğer yapıların geliştirilmesi çerçevesinde askeri yeteneklerinin güçlendirilmesi meselesini’ ele aldıkları belirtildi.

Siyasi açıdan Irak’taki ABD varlığına muhalefetini ilan eden silahlı gruplar, Bağdat’taki Yeşil Bölge’de bulunan ABD büyükelçiliğine yönelik füze saldırılarını durdurdu. Gruplar, Bağdat Havalimanı, Başkent Bağdat’ın kuzeyindeki Balad üssü ve batıdaki Anbar’da bulunan Aynu’l Esed üssü gibi ABD güçlerinin ve uluslararası koalisyonun var olduğuna inanılan alanlara füze saldırıları gerçekleştirmeye ise devam ediyor. Aynı şekilde Iraklı sözleşmelilerin yönettiği ve herhangi bir ABD varlığı bulunmayan, uluslararası koalisyona malzeme taşıyan konvoylar da hedef alınmaya devam ediliyor.

Aynı şekilde Irak parlamentosunda Fetih Koalisyonu’ndan Milletvekili Eyub er-Rabii, Washington ile Bağdat arasında ABD güçlerinin aşamalı olarak Irak’tan geri çekilmesine ilişkin stratejik diyaloğun doğrulanmasına rağmen, Irak’tan geri çekilme niyetinin gerçek olup olmadığını sorguladı. Rabii, gazetecilere yaptığı açıklamada, “ABD tarafından Irak’tan geri çekilmeyeceğine dair bir güvence var. ABD’liler, ülkeyi terk etme konusundaki isteksizliklerini birden fazla şekilde ifade ettiler” dedi. Milletvekili ayrıca, iki ülke arasındaki stratejik diyaloğun, ABD tarafıyla ‘geri çekilme’ hususunda bir uzlaşı olduğunu doğruladığını, ancak pratikte bunun gerçekleşmediğini ifade etti.

Öte yandan Irak güçleri, başta Kerkük, Diyala ve Ninova da dahil olmak üzere birçok vilayette DEAŞ unsurlarını kovuşturma operasyonlarını sürdürüyor. Bu çerçevede bir güvenlik medya hücresinden yapılan açıklamada, Kerkük vilayetinde üç eksenden askeri operasyon başlatıldığı belirtildi. Açıklamada, Özel Kuvvetler ve Kerkük’teki Ortak Harekat Komutanlığı’na bağlı ileri karargâhtan bir keşif alayı ile ortaklaşa şekilde, 8. Tümen ve 45. Tugay’ın birinci ekseni de dahil üç eksenden büyük bir güvenlik operasyonu başlatıldığı aktarıldı. Hücre, “İkinci eksende, Federal Polis’e bağlı Beşinci Bölüm ve bir özel görev tugayı, Zgeaton Vadisi’ndeki DEAŞ çetesi üyelerini kovuşturuyor” dedi.

Aynı şekilde Ninova vilayetinde, Irak Parlamentosu üyesi Muhammed el-Şabki, mahkumların şehir hapishanesinden kaçabileceğine dair endişe duyduğunu söyledi. Şabki, yaptığı açıklamada, “Merkezi hükümet, DEAŞ mahkumlarını kendileri tarafından kontrol edilmeyen Ninova hapishanelerinden merkezi hapishanelere naklediyor. DEAŞ militanlarının uzun bir süredir vilayetteki hapishanelerde bulunuyor olması, Ninova’nın güvenliğini baltalamaya katkıda bulunan tehlikeli bir göstergedir” ifadelerini kullandı. DEAŞ militanlarının, Musul hapishanelerinden merkezi hapishanelere nakledilmesi ve yerel hapishanelere bırakılmaması yönünde daha önce çağrılar yapıldığını hatırlatan Şabki, “Yolsuzluğun teşvik ettiği bir kaçakçılık nedeniyle ya da zorla itirafta bulunmalarını sağlama gerekçesiyle yeniden yargılama talebiyle esir tutuluyorlar” dedi.

Şarku’l Avsat