Koronavirüs aşısının tüm dozlarını olmak yaşlı insanları Kovid-19’un tehlikelerinden koruyor

Fransa’da yapılan bir saha araştırmasının dün (Cuma) yayınlanan sonuçlarına göre, 75 yaşın üzerindeki kişilerin koronavirüs aşısının tüm dozlarını olduktan sonra hastalanma riskleri yüzde 87 oranında azaldığı gözlemlendi.

Epi- Far grubu müdürü Mahmud Zarik, basına verdiği demeçte, “75 yaşın üstündeki aşılanmış kişiler, aynı yaş grubundaki aşı olmamış kişilere göre dokuz kat daha az bir oranla hastaneye naklediliyor” ifadelerini kullandı.

Araştırma Fransa’da dört milyondan fazla kişi üzerinde gerçekleştirildi. Araştırma sırasında 27 Aralık 2020 ve 24 Şubat 2021 tarihleri arasında yaklaşık bir milyon kişiye aşı yapıldı.

Aşı olan ve olmayan gruplar yaklaşık 40 gün boyunca takip edildi. Araştırma süresince aşı olan kişiler RNA teknolojisi kullanılarak aşı oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 92’si Pfizer/BioNTech aşısı oldu.

Araştırmada, 75 ve 84 yaş arasındaki aşı olmuş kişilerin hastaneye nakledilme oranının, aynı yaş grubundaki aşı olmamış kişilere göre yüzde 91 daha az olduğu, 85 yaş ve üzeri aşı olmuş kişilerde ise iki grup arasındaki oran farkının yüzde 81 olduğu açıklandı.

Araştırmanın yazarları, araştırmanın ilk sonuçlarına göre aşılanan kişilerde ölüm riskinin ikinci doz aşıyı olduktan yedi gün sonra yüzde 92 azaldığını açıkladı.

Şarkul Avsat