Husiler, öğrencileri hedef alan bir kampanya başlattı

Marib’in batısındaki çatışmaların yoğunlaşması ve Husilerin yaklaşık beş aydır bu cephelerde herhangi bir ilerleme kaydedememesiyle birlikte, Husi milisleri dün (Pazar) okul öğrencilerini hedef alan yazlık kurslar adı altında bir askere alma kampanyası başlattı. Çeşitli eğitim düzeylerindeki öğrencileri hedef alan yıllık kampanya, aşırılık yanlısı ideolojik fikirlerin dayatılmasını içeriyor ve silah kullanımıyla sona eriyor.

Husilerin diğer devlet kurumlarına yardımcı kuruluşlar gibi oluşturduğu Yaz Etkinlikleri ve Kursları Yüksek Kurulu, başkentte denetlediği okullarda ve gruba bağlı çeşitli valiliklerde yaz programını duyurdu.

Sana’daki bir öğretmenin Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamaya göre Husi milisleri köylülerden çocuklarını Lübnanlı Hizbullah milislerine bağlı uzmanlar tarafından hazırlanan kararlara göre mezhepsel nitelikteki ideolojik programlar sunan bu okullara kayıtlarını hızlandırmalarını istedi. Kaynağa göre Husiler bu okullar aracılığıyla mücadele etmeyi yücelterek, insanın hayattaki amacının cihad olduğunu empoze ediyor.

Öğretmene göre grubun yaz programı, kültürel kurslara dahil edilen kamu görevlilerinin silah kullanmak için eğitim kamplarına katılmadan önce aldıkları dersler olan milis liderlerinin zorunlu günlük derslerini içeriyor. Program ayrıca, özellikle Marib ve Cevf’te hükümet güçleri ile mücadelede öldürülen milis liderlerine yönelik dersleri ve savaş teknikleri eğitimini de içeriyor. Kaynağa göre gençlere bu liderlerin ABD ve İsrail ile çatışmada öldürüldüğü empoze ediliyor.

Kurslara kayıt olanlar, sınava tabi tutuluyor

Husilerin kontrolündeki bölgelerde Kovid-19 virüsünün yayılması çerçevesinde herhangi bir sağlık önlemi alınmadan başlatılan 3 aylık program süresince bu kurslara kayıt olanlar gruplara ayrılarak, mezhep dersleri, cihatçı kavramlar ve pratik eğitim konusundaki kapasitelerine göre teorik ve pratik sınavlara tabi tutuluyor. Bu sınavları kazananlar, ilk aşamada en iyisi oldukları için daha yüksek eğitim seviyelerine aktarılarak ödüllendiriliyor ve nakit ödüller veriliyor. Bunlar, ideolojik unsurlar olmaları için gereken eğitimlerini tamamlamak üzere özel kamplara nakledilirken, diğerleri ise savaş cephelerine aktarılmadan önce silahların kullanımıyla ilgili eğitim kamplarına gönderiliyor.

Husiler çeşitli eğitim düzeylerindeki müfredatlarda birçok değişiklik yaptılar ve ABD’yi büyük şeytan ve dünyanın en kötü gücü olarak tanımlayarak, bölgeye zarar veren tüm zulümlerin arkasında olduğu şeklindeki fikirlerini yerleştirdiler. ABD’nin tüm Arapların ve Müslümanların düşmanı olduğunu ve çocukların da onunla savaşması gerektiğini empoze eden grup, aynı zamanda Humeyni’yi yüceltiyor.

Husilerin ergenlik öncesi düzeylerdeki eğitim aşamalarındaki ders müfredatı şiddet ve silah görüntülerini içeriyor. Ayrıca öğrencilere ABD’ye karşı cihadın her Yemenli için bir görev olduğu ve siyasi çözüm arayanların korkaklar ve hainler olduğu öğretiliyor. İlkokul müfredatında cennette savaşanları bekleyen mutluluktan, şehitlerin yas tutmalarına izin verilmediğinden ve Allah’ın onlara Yahudilerle savaşmalarını emrettiğinden bahsediliyor.

Yemen hükümeti daha önce Husi grubunu, İranlı uzmanlar tarafından çocukları eğitmek ve savaş cephelerine göndermeden önce hafif ve orta silahları kullanmayı öğretmek için yazlık merkezleri kapalı terörist kamplarına dönüştürmekle suçlamıştı.

Yemen hükümeti, grubun Sana’da ve gruba bağlı diğer valilik ve müdürlüklerde çocukların savaşması için yüzlerce eğitim kampı kurduğunu ve Humeyni taraftarı aşırılık yanlısı fikirlerini ve grubun lideriyle ilgili dersleri empoze etmek için binlerce öğrenciyi ve genci buraya çektiğini kaydetti.

Yazlık kurs merkezleri kapalı terörist kampları olarak görev yapıyor

Hükümetin suçlamalarına göre grubun yazlık kurs merkezleri olarak adlandırdıkları yerlerden bazıları, çocukları hafif ve orta silahlarla eğitmek, onları savaş cephelerine itmek ve Yemen’e yabancı aşırılıkçı fikirleri yaymak için İranlı uzmanlar tarafından denetlenen ve ortaklaşa yönetilen kapalı terörist kampları olarak görev yapıyor.

Hükümet yetkilileri, Husilerin söz konusu uygulamalarının Yemenlilerin sosyal dokusunun bozulması ve bir arada yaşama konusundaki etkilerine karşı sürekli uyarıyor. Aynı zamanda, Husi milislerinin kontrolündeki bölgelerdeki ebeveynlere, çocuklarını milisler için kolay av yapmamaları, savaşları ve sabotaj planları için yakıt olarak kullanmalarına izin vermemeleri çağrısında bulunuyor. Ayrıca İran tarafından yönetilen Husilerin Yemen’in güvenliğini ve istikrarını ve toprak bütünlüğünü hedef aldığı uyarısında bulunuyor.

Sana’daki ve grubun kontrolü altındaki tüm bölgelerdeki Husi milisleri yıllardır grup liderinin emri doğrultusunda, Yemen’deki mevcut halk eğitim sistemine alternatif olarak okul öğrencilerini çekmek için aşırılık yanlısı fikirlerin dayatıldığı yüzlerce yazlık kurs merkezi açtılar.

Yemenli yetkililer, daha fazla aşırılık yanlısı unsurları ve savaşçıları mezun etmeyi amaçlayan Husi merkezlerinin tehlikesi konusunda uyarırken, Yemenli aktivistler de Sana sakinlerini, çocuklarını ölüm cephesine çeken ve onları eğitim haklarından mahrum bırakan Husi tehlikesine karşı çocuklarını korumaya çağırdı.

Grubun lideri dün yeni bir hutbe ile söz konusu yazlık kurs merkezlerinin açılışını yaptı. Hutbede bu merkezlere maddi desteğin önemini vurgulayarak, grubun sarıklı üyelerinin İran okullarından ithal edilen Humeyni taraftarı öğretilere dayanan mezhep yanlısı ve seferberlik dersleri vereceğini kaydetti.

Şarku’l Avsat