Arap Koalisyonu’undan Husilere uyarı

Husi milislerin Hudeyde kıyılarından Yemen hükümet güçlerine ve uluslararası deniz rotalarına kadar birçok koldan yürüttüğü saldırılar, Stockholm Anlaşması’nın bozulacağı yönündeki endişeleri artırdı. Yemen’de meşru yönetimi destekleyen Arap Koalisyonu dün Kızıldeniz’in güneyinde İran destekli milisler tarafından gerçekleştirilecek bomba yüklü bot saldırısının engellendiğini duyurdu.

Koalisyon tarafından yapılan açıklamada Husi milislerin denizcilik hatlarını ve uluslararası ticareti tehdit etmeye devam ettiği duyuruldu. Ayrıca darbeci milislerin Hudeyde kıyılarından saldırılar başlatmak için Stockholm Anlaşması’nı perde olarak kullandıkları konusunda uyarıda bulundu.

Koalisyon 30 Mart’ta Husi milislerine ait bomba yüklü iki botun Hudeyde kıyılarında saldırı gerçekleştirmeden önce önlendiğini bildirdi.

Yemen hükümeti 2018’in sonlarında İsveç’te imzalanan Stockholm Anlaşması’nın bozulması ile ilglili daha önce de defalarca uyarıda bulundu. Zira Husi milisleri söz konusu anlaşmayı defalarca ihlal ederek anlaşmayı Yemen meşru hükümetine karşı düşmanca operasyonlar gerçekleştirmek için kullandılar. Kızıldeniz’deki denizcilik hatlarını ve uluslararası ticaret yollarını hedef aldılar.

Yemen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Sağir bin Aziz, batı kıyısındaki tüm ortak kuvvetleri tarafından “uğursuz” olarak nitelendirilen söz konusu anlaşmanın iptali çağrısında bulunduklarını bildirdi. Bin Aziz bir süre önce resmi bir Yemen kanalına verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Devlerin Tugayları, Ulusal Direniş ve Tuhami Tugayları gibi batı kıyısındaki tüm ortak kuvvetler uğursuz anlaşmanın iptali için çağrıda bulunuyorlar. Ancak burada yok sayamayacağımız ulusal anlaşmalar var. Yemen’in istikrarı için her şeyin üstesinden zamanla geleceğiz. Her noktada Yemen için hareket edeceğiz.”

Yemen Genelkurmay Başkanı, Husi grubun karadan, denizden ve havadan SİHA’larla bombalamalar gerçekleştirerek terörizmi yaydığına dikkat çekti.

Yemenli taraflar arasında savaşın durdurulması ve siyasi görüşmelere başlanılması amacıyla yürütülen uluslararası ve bölgesel çabalar, Husileri uzlaşmazlığı ve milisler tarafından tüm barış girişimlerinin kabul edilmemesiyle karşı karşıya. Bunların en sonuncusu geçtiğimiz mart ayının sonunda sunulan Suudi girişimi.

Söz konusu olayların ardından Husi milisleri, Suudi topraklarını 40’tan fazla balistik füze, insansız hava araçları (İHA) ve bomba yüklü teknelerle hedef almanın yanı sıra, özellikle 2 milyondan fazla Yemenlinin yerinden edildiği Marib vilayetine yönelik saldırılarını artırmıştı.

Kriz, Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths’in BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcılığı’na atanmasına neden oldu. Bu durum önümüzdeki haftalarda Yemen’e yeni bir elçi atanması anlamına geliyor. Husiler geçtiğimiz günlerde Umman’da Griffiths ile görüşmeyi kabul etmeyerek BM’nin barış çabalarını baltalamıştı.

Diğer yandan ABD’nin Yemen Özel Elçisi Tim Lenderking bölgede gerçekleştirdiği görüşmelerle söz konusu çabaları canlandırmaya ve Yemen’de çatışan taraflarla bir araya gelmeye çalışıyor. Lenderking, Husi grubun uzlaşmayı ve tüm barış çabalarını reddetmesinden duyduğu hoşnutsuzluğu birçok kez dile getirdi.

ABD iki gün önce sivil nüfusun yoğun olduğu Marib vilayetine saldırılar düzenleyen Husilerin iki liderine yaptırım uyguladı. Washington yönetimi milislerin barış girişimlerine karşı çıkmaya devam etmesi halinde başka yaptırımların da geleceği imasında bulundu.

Şarkul Avsat