ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken (Fotoğraf: ABD Dışişleri Bakanlığı)

ABD Dışişleri Bakanı Blinken’dan Filistinlilere ‘onurlu muamele’ sözü

Blinken, uluslararası yardım seferberliği ve Gazze’nin yeniden inşası için harekete geçeceklerini belirtti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, üst düzey İsrailli yetkililerle yaptığı görüşmede, ABD’nin Gazze ve Batı Şeria’daki Filistinliler için ekonomik fırsatları genişletmek amacıyla önemli katkılarda bulunacağını ve uluslararası desteği harekete geçireceğini duyurdu. Blinken bunun, İsrail ile çeşitli Filistinli gruplar arasında yaşanan çatışmalardan 11 gün sonra ateşkesin ilan edilmesiyle iki taraf arasında umut verici bir gelecek inşa etme amacı taşıdığını belirtti.

Blinken, Dışişleri Bakanı olarak bölgeye ilk turunda, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmek üzere dün Ramallah’a geçmeden önce İsrail’e giderek bölgede üst düzey yetkililerle görüştü. Bakan Blinken, Filistin ziyaretinin ardından Kahire’ye giderek Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi ile görüşecek ve ardından Ürdün Kralı 2. Abdullah ile görüşmek üzere Amman’a gidecek.

Blinken, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile Kudüs’teki görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Şiddete dönüşü önlemek için daha büyük bir dizi temel meseleyi ve zorlukları çözmek amacıyla oluşturulan alanı kullanmamız gerektiğini biliyoruz. Bu da Gazze’deki ciddi insani durumun üstesinden gelmek ve yeniden inşa etmeye başlamakla olacak” dedi. ABD’nin önemli katkılar sağlarken diğer yandan bu çabaya uluslararası desteği harekete geçirmek için çalışacağını vurgulayan Blinken, bu yardımlardan Hamas’ın faydalanmamasını sağlayacaklarını ifade etti. Hayatını kaybedenlerin genellikle bir sayıya indirgendiğini, ancak her sayının arkasında bir kız ve erkek çocuğu, baba, anne, büyükbaba, en iyi arkadaş olduğunu belirten Blinken, Talmud’un öğretilerine atıfta bulunarak, “Filistinli veya İsrailli olsun, bir insanın ölümü tüm insanlığın ölümü gibidir” ifadesini kullandı. ABD’li Bakan ayrıca, “ABD, İsrail’in, Hamas tarafından ayrım gözetmeden fırlatılan binlerce roket gibi saldırılara karşı kendini savunma hakkını tam olarak desteklemektedir. Filistinlilerin ve İsraillilerin eşit derecede güvenli ve emniyetli yaşamayı, eşit özgürlük, fırsat ve demokrasi ölçütlerinden yararlanmayı, onurlu muamele görmeyi hak ettiklerine inanıyoruz” dedi.

Blinken, yaptığı tüm görüşmelerde ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin Filistinlilerin ve İsraillilerin eşit derecede güvenli ve emniyetli yaşamalarını istediğini ve onurlu muamele görmeyi hak ettiklerini düşündüğünü yineledi. Netanyahu ise işgal altındaki Batı Şeria’da ekonomik büyümenin inşa edilmesi konusuna değindi. Ancak Filistinliler İsrail’i Yahudi devleti olarak tanıyana kadar barış olmayacağını ifade eden Netanyahu, Gazze’deki insani durumu iyileştirmenin yollarını tartışmaya hazır olduğunu belirtti. Hamas’ın ateşkesi ihlal etmesi durumunda İsrail’in çok güçlü bir şekilde karşılık vereceği konusunda uyaran Netanyahu, Blinken ile ABD’nin 2015 İran nükleer anlaşmasına geri dönme çabalarını ele aldığını ve İran’ın nükleer silah üretmesini engellemede etkili olmayacağı için anlaşmaya muhalefetini yinelediğini sözlerine ekledi.

Blinken, Netanyahu ile görüşmesinin ardından İsrailli mevkidaşı Gabi Aşkenazi ile bir araya gelerek eşit seviyede özgürlük, güvenlik, refah ve demokrasi önlemleri altında İsraillilerin ve Filistinlilerin emniyet ve güvenlik içinde yaşaması ihtiyacına odaklandı. Blinken ayrıca Savunma Bakanı Benny Gantz ile görüştü. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, tarafların ikili görüşmede ateşkesi desteklediklerini ve Mısır dahil ortaklara minnettarlıklarını ifade ettiklerini aktardı. Ayrıca Blinken’in İran ile ilgili yaptığı açıklamada, ABD’nin İsrail’in güvenliğine olan güçlü bağlılığını vurguladığı kaydedildi.

Blinken ayrıca, Kudüs’teki ABD Büyükelçiliği çalışanlarına şu açıklamayı yaptı: 

“Gazze’deki insani krizle başa çıkabilecek ve yeniden inşa sürecine başlayabileceğimiz kadar etkili bir şekilde yardım sağlamaya kararlıyız. Aynı şekilde Filistin Yönetimi ve Filistin halkıyla yeniden ilişki kurmaya hazırız. Filistinli veya İsrailli olsun herkes eşit derecede yaşama hakkına sahip.”

Blinken açıklamasında, emektar Amerikalı diplomat Michael Ratney’in maslahatgüzarlık görevini üstleneceğini, daha önce Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili ve Kudüs’te başkonsolos görevlerinde bulunduğu belirtti.

Blinken, ABD ve uluslararası alanda uzun süredir askıya alınan barış sürecinde önemli bir ortak olarak görülen Filistin Devlet Başkanı ile görüşmek üzere dün (Salı) akşam Ramallah’a gitti.