ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

Blinken: İki devletli çözüm, İsrail ve Filistin sorununu çözmek için tek yoldur

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, dün (Salı) yaptığı açıklamada, uygun koşulların yerine getirilmesi durumunda İsrail ve Filistin sorununu çözmek için tek uygun yolun iki devletli çözüm olduğunu açıkladı.

Kudüs’te gerçekleşen bir basın toplantısına katılan Blinken, “Nihayetinde, İsrail’in demokratik bir Yahudi Devleti olarak ve elbette Filistinlilere hak ettikleri devleti vermenin tek yolunun iki devletli çözüme ulaşma çabasına ulaşarak olacağına inanıyorum. İsrail’in yanında kendi başkenti olan bir Filistin devletinin kurulması olarak iki devletli çözüm, bölgedeki çatışmaların sona ermesine yardımcı olabilecek ve onlarca yıllık uluslararası diplomatik çabaların odak noktasıdır” dedi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, İsraillilere karşı önyargılı olduğu ve Filistin halkı ile ilgilenmediği için eleştiriler ile karşılaşmıştı. Trump, İsrail’in işgal ettiği Batı Şeria’daki yerleşimleri ilhak etmesine izin veren ve gelecekteki Filistin devletini tanıyan, damadı Jared Kushner tarafından hazırlanan oldukça tartışmalı bir plan sunmuştu. Filistin halkı planı bütünüyle reddederken İsrailliler planı desteklemişti.

Şarku’l Avsat