Kuveytli muhalefet milletvekilleri dün Başbakan ve Bakanların koltuklarına oturdu (KUNA)

Kuveyt Meclisi’nde koltuk krizi: 25 milletvekili Meclis Başkanı’nın azlini istiyor

Muhalefete bağlı milletvekillerinin bir ay içinde hükümete tahsis edilen sandalyeleri ikinci kez işgal etmeleriyle Kuveyt Ulusal Meclisi içindeki sandalye krizi oturumunu oturumun ertelenmesine yol açtı.

Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el-Ganim dünkü oturumda hükümete ayrılan sandalyelere muhalif milletvekillerinin oturması nedeniyle meclisin olağan oturumunun iptal edildiğini duyurdu. El-Ganim, oturumun ertelenmesinden önce yaptığı konuşmada, “Hükümet oturuma katılmayacağını bildirdi. Bakanlara ait koltuklara oturan muhalif milletvekillerinin varlığı nedeniyle oturum ertelendi” açıklamasını yaptı.

El-Ganim, bir sonraki olağan oturumun tarihini 8 Haziran olarak duyurdu. Ayrıca, Dr. Abid el-Vasmi’nin yemin töreni başta olmak üzere, ön saflarda çalışan sağlıkçıların ödüllendirilmesi, Mescid-i Aksa ve işgal altındaki Filistin ile ilgili sunulan taleplerin incelenmesi ve öğrencilerin yüzyüze sınavlarının yapılması ile ilgili konuları görüşmek üzere yarın için özel bir oturum davetinde bulundu.

Bu, hükümetin mecliste kendisine ayrılan sandalyelere muhalefet milletvekillerinin oturması nedeniyle yaklaşık bir aydır katılmadığı ikinci oturum. Muhalefet milletvekilleri, Başbakan Şeyh Sabah Halid es-Sabah’ı, reddettiği soruşturma kürsüsüne çıkmaya zorlamak için bu yönteme başvurdu. Yapılması beklenen önceki oturumun öncesinde 25 milletvekili Twitter hesaplarından “Başbakan soruşturma kürsüsüne çıkmadıkça oturum yapılmayacak” paylaşımı yaptılar.

Kuveyt’teki siyasi ortam, hükümet ile muhalefet milletvekilleri arasında yoğun çekişmelere sahne oluyor. Geçtiğimiz mart ayında meclis, birkaç milletvekili tarafından boykot edilen bir oturumda Başbakan Şeyh Sabah el-Halid es-Sabah’ın sorgulanmasını 2022’nin sonuna kadar erteleyen bir önergeyi kabul etti.

Parlamentonun altı üyesi Başbakan’a, bu erteleme kararının seçici bir şekilde uygulanması ve özellikle anayasaya uygunluğu, hükümetin koronavirüs salgını ve diğer konuların ele alınmasının yanı sıra yolsuzlukların soruşturulması ile ilgili 4 soru yöneltti.

Geçen yıl görevi devralan Kuveyt Emiri, analistlerin yürütme ve yasama organları arasındaki gerilimi hafifletme ve başbakana hükümetini baskıdan uzak bir şekilde kurma fırsatı verme girişimi olarak gördükleri bir hamleyle şubat ayında meclis oturumlarını geçici olarak askıya aldı.

Hükümet ve milletvekilleri arasındaki çatışma, Milletvekili Abdulaziz Al-Sakubi, Millet Meclisi’nin iç tüzüğünü değiştirecek, böylece milletvekilleri Başkan’ı Konsey’den muaf tutacak önerinin tartışılması için özel bir oturum düzenleme talebinin 25 milletvekili tarafından imzalaması nedeniyle, meclis başkanı ile muhalefet arasındaki gergin ilişkiyi de vurguladığı için siyasi krizin bir yönünü temsil ediyor.

Dilekçeyi imzalayan milletvekilleri hükümeti kamuya açık ve özel oturumları yok etme ve halkın eylemlerini kontrol etme hakkını boşa harcamakla suçladı. Ayrıca el-Ganim’i anayasayı ihlal etmekle ve milletvekillerinin garantili oturum düzenleme hakkını ellerinden almakkla suçladılar. Bu nedenle, Meclis Başkanının görevden alınması için prosedürlerin uygulanması ve Başbakan ve üyeleri ile işbirliği yapılmaması için prosedürlerin sürdürülmesi gerekiyordu.

Şarku’l Avsat