Olimpiyat Oyunlarının logosu.

Olimpiyatlara iki ay kala ABD’den vatandaşlarına ‘Japonya’ya seyahat etmeyin’ uyarısı

Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Asya ülkesi Japonya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının artan tehlikesine işaret ederek Olimpiyat oyunlarının başlamasına iki ay kala vatandaşlarını 2020 Olimpiyat Oyunlarının ev sahibi Japonya’ya gitmemeleri konusunda uyardı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, geçtiğimiz yıl Kovid-19 nedeniyle ertelenen Olimpiyat Oyunları öncesi güçlü bir hamleyle Kovid-19’a karşı aşılama faaliyetlerinde yavaş olmakla eleştirilen Japonya’ya seyahat uyarısında bulundu.

Karar temelde hükümetin sağlık tavsiyelerine dayanırken ticari uçuşların sürmesi, ABD vatandaşları için giriş kısıtlamaları uygulanması ve Kovid-19 test sonuçlarının üç gün içinde elde edilmesi gibi ikincil faktörler de söz konusu.

ABD’nin Tokyo Büyükelçiliği’nin resmi internet sitesinde yayınlanan bir açıklamaya göre Amerikalılar Japonya’ya ‘oldukça sınırlı’ bir erişim imkanlarına sahipler. Turizm amaçlı veya diğer birçok nedenden dolayı kısa süreli seyahatlere izin verilmiyor ve durumun yakın zamanda değişeceğine dair hiçbir gösterge yok. Bunun yanı sıra ABD’den Japonya’ya yapılan vizesiz seyahatler de askıya alındı.

Açıklamada, Japonya hükümetinin, ülke girişte yerine getirilmesi gereken prosedürler çerçevesinde yolcular arasında aşılanmış veya aşılanmamış şeklinde bir ayrım yapmadan karantina uyguladığı belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararın, Olimpiyat Oyunları için hazırlıkları ve Amerikan heyetlerinin Olimpiyat Oyunlarına katılımını etkileyip etkilemeyeceğine değinmedi.

ABD’li bir diplomat, Olimpiyat Oyunlarına katılmak için Japonya’ya gitmek isteyen Amerikalıların oldukça sınırlı erişim imkanlarına sahip olduklarını söyledi.

Açıklamada, Japonya hükümetinin Olimpiyat Oyunlarının düzenlenmesinde halk sağlığının öncelik olmaya devam ettiğini vurguladığına işaret edilirken Tokyo’nun planların geliştirilmesi sürecinde Washington ile yakın temas halinde kalacağına dair güvence verdiğini kaydedildi.

Washington, ülkeye ‘Amerikan vatandaşlarının girişini etkileyen’ kısıtlamaların olmasının yanı sıra  ‘Japonya’da Kovid-19 vakalarının yüksek seviyelerde olduğuna’ işaret ederek kararını savundu.

ABD Olimpiyat Komitesi ise yaptığı açıklamada, özellikle organizatörler tarafından alınan  ‘Olimpiyatlara güvenli katılım’ sağlayacak tedbirler sayesinde ABD’li sporcuların Olimpiyat Oyunlarına katılabileceklerine olan ‘inancını’ bir kez daha yineledi.

Öte yandan Japonya Hükümet Sözcüsü Katsunobu Kato bugün yaptığı açıklamada, ABD’li yetkililerin yaptığı seyahat uyarısının Olimpiyat Oyunlarının düzenlenmesini etkilemeyeceğini söyledi. Katsunobu Kato, “Bildiğimiz kadarıyla, ABD’nin Japonya’nın Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapma çabalarını destekleyen tutumunda bir değişiklik olmadı” dedi.

Japonya, şubat ayında sağlık çalışanlarının aşılanmasının ardından hükümetin temmuz ayı sonuna kadar tamamlanmasını umduğu 65 yaş üzeri kişilere Pfizer-BioNTech aşısı uygulamaya başladı.

Ancak yerel yetkililer, 23 Temmuz’dan 8 Ağustos’a kadar sürecek Olimpiyat Oyunlarının başlama tarihinin göz önüne alınmadığını ve diğer yaş grupları için herhangi bir tarih açıklanmadığını belirttiler.

Japonya’da Kovid-19 nedeniyle şu ana kadar yaklaşık 12 bin kişi hayatını kaybetti. Bu rakam salgın için yüksek görülmüyor. Ancak son dönemde vaka sayısındaki artış, hastanelerin ve tıbbi kurumların aşırı zorlanmasına yol açtı.

Japonya hükümeti geçtiğimiz hafta, Kovid-19 nedeniyle ülkede ilan edilen olağanüstü halin (OHAL), Tokyo ve Osaka da dahil olmak üzere sekiz bölgeye genişletildiğini duyururken OHAL’in üç hafta daha uzatılabileceği bildirildi.

Anketler, Japonların büyük çoğunluğunun, salgının sağlık durumlarına yansımalarından korktukları için geçtiğimiz yazdan bu yana Olimpiyat Oyunlarının planlandığı gibi temmuz ayında düzenlenmesine karşı çıktıklarına işaret ediyor.

Yakın tarihli bir ankete göre Japonların yüzde 80’inden fazlasının, virüsün dördüncü dalgasıyla mücadele çerçevesinde OHAL’in bu ayın sonuna kadar uzatılmasının ardından, Tokyo’nun Olimpiyat Oyunlarına ev sahipliği yapmasına karşı çıktığını gösterdi.

Şarku’l Avsat