AstraZeneca aşısındaki proteinler bazı kişilerde kanda pıhtılaşmaya sebep oluyor

Alman araştırmacılar yaptıkları laboratuvar çalışmalarında, AstraZeneca/Oxford Üniversitesi ve Johnson & Johnson tarafından üretilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısını yaptıranların bazılarında nadiren görülen kanda pıhtılaşma vakalarının nedenini buldular.

Araştırmacılar, henüz uzmanlar tarafından gözden geçirilmeyen çalışmalarına dayanarak, viral vektörler (sentetik aşılar) kullanılan Kovid-19 aşılarının, bazı bileşenlerini hücre çekirdeğine gönderdiğini ve burada Kovid-19 proteinlerinin üretimine ilişkin bazı talimatların okunmasında bir hata yapılmış olabileceğini söylediler.

Çalışma, aşıdaki proteinler az sayıda da olsa AstraZeneca aşısı yaptıran bazı kişilerde kanda pıhtı atmasına yol açabileceğine işaret etti.

Öte yandan ABD ve Avrupa’daki ilaç kurumları da nadir de olsa ölümcül sonuçlar doğurabilen, trombosit sayısında azalmayla birlikte ortaya çıkan kanda pıhtılaşmaya neyin neden olduğunu bulmaya çalışıyorlar. Bu durum, bazı ülkeleri, AstraZeneca/Oxford Üniversitesi ve Johnson & Johnson tarafından üretilen aşıların kullanımını durdurmaya veya sınırlamaya itti.

Johnson & Johnson tarafından e-posta aracılığıyla yapılan açıklamada, “Dünyanın dört bir yanındaki sağlık uzmanları ve kurumları ile çalışırken bu nadir vakalara ilişkin devam eden araştırmaları ve değerlendirmeleri destekliyoruz. Kullanılabilir olduklarında verileri incelemeyi ve paylaşmayı dört gözle bekliyoruz” ifadeleri yer alırken AstraZeneca/Oxford Üniversitesi yorum yapmaktan kaçındı.

Frankfurt Goethe Üniversitesi ve diğer kurumlardaki araştırmacılar yayınladıkları bilimsel makalelerde, bazı aşılarda, Pfizer/BioNTech tarafından geliştirilen aşıda olduğu gibi ‘mRNA’ olarak bilinen bir teknolojinin kullanıldığını ya da Moderna şirketi tarafından geliştirilen aşıda olduğu gibi Kovid-19 genomunun hücrelerin çekirdeğine değil, yalnızca hücrelerin içindeki sıvılara aktaran bir teknolojinin kullanıldığını vurguladılar.

Makalelerde ayrıca, viral vektörler kullanan aşı üreticilerinin, ‘istenmeyen yan etkileri önlemek ve aşının güvenirliğini artırmak için’ protein dizisini değiştirdikleri belirtildi.

Şarku’l Avsat