Dünya Gıda Programı, Yemen’deki yardımlarına devam ediyor

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP), Yemen’de açlık tehdidi altındaki bölgelere yaptığı aylık yardımlara yeniden başladığını duyurdu. Bölgede yerlerinden edilenlere ilişkin çalışmalarda bulunan yürütme birimi tarafından yayınlanan açıklamada söz konusu durumun, programın Marib’de yerlerinden edilen binlerce insanın yardımlarını azaltmakla suçlanmasının ardından geldiği bildirildi.

Program çalışmalarına yardımların her iki ayda bir azaltılarak yapılmasının ardından, yaklaşık bir yıl sonra yeniden başladı. WFP’den yapılan açıklamaya göre söz konusu yardımların kesintisiz olarak yıl sonuna kadar devam etmesine ilişkin ise belirsizlik mevcut.

WFP Yemen Direktörü Laurent Bukera duruma dair şu açıklamada bulundu:

“Gıda güvensizliğine neden olan durumun halen devam etmesi, Yemen’i açlığın ve kıtlığın şiddetlenmesine karşı oldukça savunmasız bir hale getirdi. Çatışmalar, ekonomik gerileme, küresel fiyatlardaki artışlar ve salgının yayılması geçtiğimiz yıl akut açlık oranlarının endişe verici noktalara yükselmesine sebep neden oldu. Yemen’de yaklaşık 50 bin kişi kıtlık koşullarında yaşıyor. 5 milyon kişi de aynı riskle karşı kaşıya. Her on dakikada bir çocuk ishal, yetersiz beslenme ve solunum yolları enfeksiyonu gibi önlenebilir hastalıklar nedeniyle yaşamını yitiriyor.”

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı söz konusu acil ihtiyaçların nedeniyle geçtiğimiz şubat ayında Yemen’deki 11 bölgede yaşayan 350 bin kişiye aylık gıda yardımlarının yeniden başladığını duyurdu. Geçtiğimiz ay gıda güvensizliği oranlarının en yüksek olduğu dokuz vilayetteki 6 milyon kişiye yardım eli uzatıldığı vurgulandı. Yardımların artırıldığına işaret edildi.

Söz konusu vilayetlerin Hacca, Cevf, Amran, Hudeyde, Raymah, el-Mehvit, Sadah, Zimar ve Taiz oldukları bilgisi paylaşıldı. İhtiyaç sahiplerinin haziran ayından itibaren her ay tam olarak yardım almaya başlayacağı bildirildi.

WFP, Yemen’de toplam 12,9 milyon kişiye gıda yardımları ile destek oluyor. Program gıda güvensizliği oranlarının yüksek olduğu bölgelere öncelik verirken çatışma nedeniyle yerlerinden edilen ailelere hızlı bir şekilde yardım göndermeye çalışıyor. Program, Marib’de yaşanan çatışmaların ardından, Nisan 2020’de söz konusu aylık yardımlarına ara vermek zorunda kalmıştı. Bunun yerine her iki ayda bir ülkenin kuzey bölgelerine buğday un, bakliyat, bitkisel yağlar, şeker, tuz ve benzeri yardımlar alınmasını sağlayan kuponlar dağıttı.

WFP Yemen Direktörü Laurent Bukera, yardımların etkisinin önümüzdeki aylarda görülmeye başlanacağını ve ilk sonuçların ‘kırılgan olacağı’ noktasında uyarıda bulundu. WFP’nin yıl sonuna kadar bu seviyeyi korumayı hedeflediğini belirten Bukera, gerekli olanın sürdürülebilir ve öngörülebilir finansman olduğunu vurguladı. “Aksi takdirde ülke her alanda gerilemeye tanık olacak. Zor ve öngörülemeyen bir çalışma ortamında ihtiyaçlar hızla artacak” ifadesini kullandı.

Yemen’deki çatışmalarla birlikte artan açlık, programa göre, savaşın yedinci yılına girerken üçüncü, hatta dördüncü kez bölgedeki ailelerin yerlerinden edilmesine neden oldu. Savaş, önceki dönemlere göre gıda fiyatlarını yüzde 200’lere kadar yükselterek milyonlarca kişi için temel gıda maddelerini ulaşılmaz bir hale getirdi. Ayrıca Yemen’de Kovid-19’un ikinci ölümcül dalgasının yayıldığı ancak sağlık sisteminin bu krizle baş edemediği bildirildi.

WFP’den yapılan açıklamalar Yemen’de beş yaş altındaki yaklaşık 2,3 milyon çocuğun yarısının 2021’de akut yetersiz beslenme ile karşı karşıya kalacağı yönünde. Yaklaşık 400 bin kişinin şiddetli akut yetersiz beslenmeye maruz kalması ve acil tedavi görmemeleri halinde yaşamlarını yitirmesi bekleniyor.

WFP, yetersiz beslenmeyi tedavi etme ve önleme noktasında 3,3 milyon çocuğu ve anneyi takviyelerle desteklediğini belirttiği açıklamasında 1,55 milyon çocuğa her gün okullarında besleyici öğün takviyesi yapıldığı bilgisini paylaştı.

Yemen’deki insani yardım programlarındaki finansman eksikliği ile dağıtılan yardımlardaki açığa işaret eden BM’ye göre Dünya Bankası tarafından yapılan son çalışmalar Yemen nüfusunun tamamına ulaşılması noktasında yeterli.

Çalışma yardım alan toplam aile sayısının, illerdeki nüfus yüzdesi baz alındığında yüzde yüzü aştığını gösterdi. Birçok ailenin yardım alamamasının temel nedenlerinin bazı ailelerin birden fazla yardım almasından ve koordinasyon eksikliğinden kaynaklandığı bildirildi.

Çalışmada, ajanslar ve programlar arasındaki ortak transferlerin coğrafi hedeflemeyle ve yardıma ihtiyaç duyan ailelerin gereksinimleriyle uyumlu hale getirilmesinin yardım eksikliğini önemli ölçüde azaltılabileceği ortaya koyuldu.

Şarku’l Avsat