BAE Kovid-19 tedavisinde yeni bir ilacın acil kullanımına onay verdi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) “GSK” şirketi tarafından kovid-19 için üretilen yeni bir ilaca acil kullanım izni verdiğini açıkladı. Böylece BAE, ABD İlaç ve Gıda Dairesi’nin (FDA) acil kullanımına onay vermesinin ardından bu ilaca dünyada onay veren ilk ülke oldu.

Yayınlanan bilgilere göre, söz konusu ilacın 24 saatten fazla hastanede yatmayı gerektiren vaka sayılarını azaltmaya yardımcı olacağı bildirildi. Ayrıca ilacın hastalara erken tedavi olarak verildiğinde, kovid-19’dan kaynaklanan ölümleri yüzde 85 oranında azalttığı açıklandı.

BAE kovid-19 semptomunu şiddetli yaşayan 12 yaş ve üzeri hastaları tedavi etmek için “monoklonal antikorlara” bağlı “Sotrovimab-VIR-7831” ilacının acil kullanımına onay verdi. Söz konusu kişilerin kovid-19 semptomlarını şiddetli geçirmesinden dolayı hastaneye yatma riskleri daha yüksek oluyor.

Sağlık ve Toplum Koruma Bakanı Abdurrahman bin el-Uveys, “Bu niteliksel başarı BAE’nin, küresel bir rol model olma noktasında hastaların iyileşmesini hızlandırma, yoğun bakım ünitelerinde kalış sürelerini kısaltma ve ölüm oranlarını azaltmaya büyük katkı sağlayan tedavi protokollerinin onaylanmasında etkinliği kanıtlanmış yenilikçi ilaçlar sağlayarak, salgınla mücadeledeki liderliğini ve önceliğini pekiştirmedeki istekliliği çerçevesinde geliyor. BAE, kovid-19 salgınıyla etkili bir şekilde mücadele etmede dünyadaki ülkeler arasında ön saflarda araştırmalar yapmaya ve yeni tedavi yöntemleri bulmaya devam ediyor” dedi.

Uveys sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bu başarı, BAE’nin yeteneklerini ve kaynaklarını kullanma ve son dönemde elde edilen kazanımları her düzeyde koruma konusundaki istekliliğinin bir sonucudur.”

Uveys ayrıca, ülkedeki sağlık sektörü, uluslararası araştırma kurumları, özel tıp ve ilaç sektörü arasındaki ortaklığın yanı sıra, bilim ve yeniliğe güvenmenin önemini vurguladı.

Abdurrahman bin Uveys, “Bu durum belki de modern tarihin en büyük sağlık kriziyle mücadelede BAE’nin başarısını kanıtladığı Kovid-19 salgınından çıkarılan derslerden biridir. Hastalığın yayılmasını önleme noktasında mükemmel ve etkili sağlık hizmetleri verebilmek için yenilikçi çözümler ve tedaviler bulmak, hükümetlerin sağlık krizlerine daha etkili ve verimli bir şekilde yanıt vermelerine katkı sağlayabilir” dedi.

BAE Sağlık ve Toplumu Koruma Bakanı Müsteşarı ve Emirates Sağlık Hizmetleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muhammed el-Ulema, “BAE salgının ilk gününden bu yana yeni testler, aşılar ve ilaçlar araştırmak ve geliştirmek için benzeri görülmemiş küresel çabaların aktif bir parçası olmada kararlı bir şekilde çalıştı. Aynı şekilde BAE toplum sağlığını korumak için en son teknolojileri benimseyen, lisanslayan ve kullanıma sunan ilk ülke olma noktasında da üstün çaba harcıyor. Bakanlığın stratejisi kovid-19 salgınını kontrol etme çabalarının bir parçası olarak gelecek vaat eden teknolojileri benimsemeye dayanıyor” ifadelerini kullandı.

Bakanlığın yenilikçi modern ilaçlara erken erişim sağlama konusundaki istekliliği sebebiyle ilaç endüstrisinde dünya lideri GSK ile ortaklığını güçlendirdiğini vurguladı. Ayrıca Ulema, hastaların yeni ilacın bulunacağı tesislere yönlendirilmesi noktasındaki çabalara dikkat çekti.

Dr. El-Ulema, BAE’nin söz konusu yenilikçi ilaçlara acil kullanım onayı vermesi noktasında öncü bir role sahip olduğunu ve bu noktada dünyada bir örneklik teşkil ettiğini açıkladı. Söz konusu yenilikçi tedavi için ruhsat almanın, 2019 tarihli Tıbbi Ürünler, Eczacılık Meslekleri ve İlaç İşletmeleri hakkındaki 8 Sayılı Kanun’un uygulanmasına dahil olduğunu söyledi.

BAE dünyanın önde gelen sağlık hizmetleri şirketiyle uzun süredir devam eden stratejik ortaklık ve BAE’nin küresel konumuna duyulan güven sayesinde, GSK tedavilerini lisanslayan ve kullanıma açan ilk ülke oldu.

Bakanlık yaptığı açıklamada, “Yenilikçi tedavi, mutasyonlu virüs ve ondan ortaya çıkan mutasyonların tedavisinde etkili olduğunu kanıtladı. Bu kapsamda enfekte olan kimselerin iyileşmesini hızlandırıyor ve ölüm oranlarını azaltmaya yardımcı oluyor” dedi. Ayrıca söz konusu tedavi BAE’nin aşı ve tedavi geliştirme noktasında kaydettiği ilerlemeyle birlikte, salgına karşı verdiği mücadelede olumlu bir adım olarak nitelendirildi. “İyileşme oranlarının artması ve ölüm oranlarının azalması noktasında bugün elde ettiğimiz olumlu sonuçlar bu durumu açık bir şekilde ifade ediyor” açıklamaları yapıldı.

Dubai merkezli GSK Gulf Genel Müdürü ve Başkan Yardımcısı Gizem Akalın, “GSK BAE ve Körfez bölgesinde bulunan hastalara en iyi bilimsel ilerlemeleri sunmaya kararlıdır” dedi. Ayrıca, “Yenilikçi ilaçlarımızın ve aşılarımızın ihtiyacı olan hastalara sunulmasını sağlamak için Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı ile yakın iş birliği içinde çalışıyoruz. Bu durum salgın sırasında yeni olarak aciliyet kazanmış bir misyondur” açıklamalarını yaptı.

Şarkul Avsat