Jeanine Hennis-Plasschaert (UNAMI)

Bağdat, BM yetkilisinin Yeşil Bölge ziyaretlerinden endişeli

Üst düzey Iraklı bir hükümet yetkilisi Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte UNAMI Başkanı’nın “yasal bağlamların dışında” hareket ettiğini söyledi

Üst düzey Iraklı bir hükümet yetkilisi Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, Birleşmiş Milletler (BM) Irak Yardım Misyonu (UNAMI) Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert’ın, Yeşil Bölge’ye Haşdi Şabi’ye bağlı militanlar tarafından baskın yapılması ile eş zamanlı olarak yaptığı “yasal rutin dışındaki” hareketlerini ortaya çıkardı.

İsminin açıklanmasını istemeyen yetkili, Hennis-Plasschaert’ın “daha önce Haşdi Şabi Kuvvetleri lideri Tümgeneral Kasım Muslih’in salınması için hükümet bölgesine baskın yapma emri veren askeri yetkililerle görüştüğünü” söyledi.

Bu bilgi, Hennis-Plasschaert’ın yaptığı bir televizyon röportajında Başbakan Mustafa el-Kazimi’ye işaret ederek, Iraklı bir yetkilinin istifası etme talebini reddetmemesi ile eş zamanlı olarak geliyor. Hükümet yetkilisi “Plasschaert’in yaptığı son görüşmeler Irak hükümetiyle iletişime geçilmeden gerçekleştirildi. Görüşmeler 26 Mayıs olaylarıyla doğrudan bağlantılı olan üst düzey askeri liderleri de içeriyordu” şeklinde konuştu.

Yetkili “Irak hükümeti UNAMI Başkanı’ndan, özellikle ülkenin egemenliğini tehdit eden olaylarla eş zamanlı olarak yapılan bu toplantıların gerçekleştirildiği yasal bağlam hakkında açıklama yapmasını talep etti” dedi.

Genelde, UNAMI yerel siyasi krizlerle ilgili görüş belirtmekten kaçınıyor, sıkıntılı yorumlara karışmamaya özen gösteriyor ve iç sorunların ilgili taraflar arasında diyalog yoluyla çözülmesini teşvik ediyor.

Ancak hükümet yetkilisi “Bağdat’ın, hükümetin merkezinin ve en önemli kurumlarının bulunduğu Yeşil Bölge’ye yapılan baskını Iraklı aktörler arasındaki siyasi bir ihtilaf meselesi olarak değil, ülkenin itibarını ve istikrarını tehdit eden ciddi bir olay olarak gördüğüne” işaret etti. Yetkili “hükümetin, UNAMI’nin ülkenin istikrarını ve egemenliğini güçlendirmeye yönelik çabalarını desteklediğini” de sözlerine ekledi.

Şarku’l Avsat UNAMI Başkanı Jeanine Hennis-Plasschaert’a askeri liderlerle yaptığı iddia edilen toplantılarla ilgili herhangi bir yorumu olup olmadığını sordu ancak kendisinden herhangi bir cevap gelmedi.

Hennis-Plasschaert geçtiğimiz aylarda Haşdi Şabi karargahında Iraklı yetkililerle bazı toplantılar gerçekleştirmişti ve geçtiğimiz yıl ekim ayında Iraklı gruplar ile ABD güçleri arasında yapılan ateşkeste payı vardı. UNAMI o zamanlar “Tarafsızlık ve bağımsızlık, BM’nin yetkisinin merkezinde yer alır. BM barışı sağlama çabaları ile ilişkili olarak çeşitli taraflarla ilişki kurar” şeklinde bir açıklama yapmıştı.

Hükümet yetkilisi “Bağdat UNAMI Başkanı’ndan gerçekten yapıldıysa bildirilmeyen bu görüşmeler hakkında açıklama yapmasını ve bu görüşmelerin, UNAMI’nin Yeşil Bölge’ye yapılan baskını ülkenin barış ve egemenliğine herhangi bir tehdit olarak görmediği mi yoksa baskını yapanların amaçlarını anladığı anlamına mı geldiğini izah etmesini talep etti” dedi.

Bu, Hennis-Plasschaert’ın ilk kez sert eleştirilere maruz kalışı değil. Zira geçtiğimiz yıl, protesto hareketinin liderleri tarafından Ekim 2019’dan bu yana maruz kaldıkları baskı ile mücadelede zayıf bir rol oynamakla suçlanmıştı. İki gün önce Belçika’nın başkenti Brüksel’de ikamet eden Iraklılar, göstericilerin katillerinin ortaya çıkarılmasını talep ederek, “UNAMI’nin denetlenmesi ve personelinin değiştirilmesi” çağrısında bulunarak protesto yaptılar.