Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron: Mali’nin radikal İslam’a yönelmesi halinde ülkedeki Fransız askerlerini geri çekerim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Mali’nin radikal İslam’a yönelmesi halinde bu ülkedeki Fransız askerlerini geri çekeceği uyarısında bulundu.

Macron, Le Journal du Dimanche gazetesine verdiği röportajda, “Mali’de bugün bu yönde bir eğilim var, eğer bu yönde ilerlerse askerleri geri çekerim” diyerek, Batı Afrika ülkelerinin liderlerine ‘artık demokratik meşruiyetin veya geçiş sürecinin olmadığı bir ülkenin yanında kalmayacağı’ yönündeki mesajı ilettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Macron, Ocak ayında Fransa’nın güneybatısındaki Pau kentinde düzenlenen G5 Sahel zirvesinde “Bir çıkış yolu hazırladım. Çıkışın istikrarsızlaştırıcı bir nokta olduğunu düşündüğüm için ülkelerin isteği üzerine kaldım. Ancak sonsuza kadar orada kalma sürecinde değiliz” demişti.

Batı Afrikalı liderler, Mali ordusunun dokuz ayda kalkıştığı iki darbeye verdikleri yanıta karar vermek için bugün (Pazar) bir zirve düzenliyor.

Fransa’nın Barkhane askeri operasyonu kapsamında Burkina Faso, Çad, Mali, Nijer Moritanya’da yaklaşık 5 bin 100 askeri bulunuyor.

Şarkul Avsat