Kuveyt Emiri dün Filistin Başbakanı’nı kabul etti (KUNA)

Kuveyt, Filistin Devleti’nin kurulması çağrısını yineledi

Filistin Başbakanı, Kuveyt Emiri, Kuveyt Başbakanı ve Ulusal Meclis Başkanı ile görüştü

Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed el-Cabir es-Sabah dün (Salı), Kuveyt’in Filistin davasına yönelik kararlı ve destekleyici tutumunu vurguladı. Kuveyt Emiri, ülkeyi ziyaret eden Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim Iştiyye ile Bayan Sarayı’nda yaptığı görüşmede, ülkesinin Filistin davasına yönelik kararlı ve destekleyici tutumunu vurgularken, uluslararası meşruiyet kararları ve Arap Barış Girişimi gereğince, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin Devleti kurma arzusunda kardeş Filistin halkının yanında olduğunu belirtti.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA’nın aktardığına göre, Kuveyt Emiri Filistin davasının Kuveyt’in ve Filistin halkına güvenlik ve barış temennisinde bulunan Arap ve İslam dünyasının öncelikli konusu olduğunu ve öyle olmaya devam edeceğini bir kez daha belirtti. KUNA, Filistin Başbakanı’nın, Kuveyt Emiri’ne Kuveyt’in Filistin davasına yönelik çabaları ve Filistin halkının tüm hedefleri gerçekleştirmesi için verdiği destek için teşekkürlerini ve memnuniyetini dile getirdiğini aktardı.

Kuveyt Başbakanı Şeyh Sabah Halid el-Hamed es-Sabah da Filistin Başbakanı Muhammed İbrahim Iştiyye ile Bayan Sarayı’nda dün resmi bir görüşme gerçekleştirdi. KUNA, görüşmelerin iki ülke arasındaki tarihi ikili ilişkilerin derinliğini ve iki kardeş halk arasındaki güçlü kardeşlik bağlarını yansıtan dostane bir atmosferde gerçekleştirildiğini belirtti. Taraflar bölgesel konularda görüş alışverişinde bulundular ve bölgede barış ve istikrarın sağlanması için sarf edilen diplomatik çabaları desteklenmesi için tarafların istişarenin ve sürekli koordinasyonun desteklenmesini ele aldılar.

Kuveyt Başbakanı görüşmelerin akabinde yaptığı basın açıklamasında, Kuveyt Devleti’nin Filistin davasına karşı kararlı tutumuna bağlılığını, uluslararası meşruiyet kararlarına ve Arap Barış Girişimi gereğince kardeş Filistin halkının başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir devlet kurma meşru hakkına verdiği desteği vurguladı. Başbakan, Ortadoğu’da barış sürecinin yeniden başlatılması, İsrail işgal yetkililerinin ihlallerinin tekrarlanmamasının güvence altına alınması ve istenilen barış ve istikrara ulaşılması için kardeş Filistin halkına yönelik şiddet içeren operasyonlara son verilmesine yönelik uluslararası düzeyde ortak çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladı.

Filistin Başbakanı, Kuveyt Ulusal Meclisi Başkanı Merzuk Ali el-Ganim ile de görüştü. Ganim görüşme sırasında, Meclis’in Filistin davasına yönelik tutumunun, devletin konuyla ilgili ilk resmi tutumunun bir uzantısı olduğunu vurguladı. Meclis Başkanı ayrıca Filistin halkının kararlılığını, mücadelesini ve davasını destekleyen Kuveyt Ulusal Meclisi’nin bu konudaki “kararlı” tutumunu vurguladı. Ganim, Filistin halkının kararlılığının ve omuz omuza vermesinin, İsrail’in işgal çalışmalarını tüm dünya kamuoyunun gözü önüne serilmesine katkı sağladığına dikkati çekti.

Filistin Başbakanı ise Kuveyt Devleti’nin Filistin davasına yönelik tarihsel desteğinin yanı sıra, Filistin davasına yönelik resmi makamların ve halkın tutumuna övgüde bulundu.