Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 17 aydır süren yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını süresince çalışma saatlerindeki önemli azalma ve iyi iş fırsatlarının olmaması nedeniyle 100 milyondan fazla işçinin daha fazla yoksulluğa sürüklendiğini açıkladı.
ILO’nun yıllık raporunda, istihdamın 2023 yılına kadar salgın öncesi seviyelere geri dönmeyeceği için krizin uzayacağı konusunda uyarı yapılırken, 2022 sonunda hala 23 milyondan daha az istihdam olacağı belirtildi.
ILO Genel Direktörü Guy Ryder, söz konusu raporla ilgili gazetecilere verdiği demeçte, “Kovid-19, halk sağlığı krizinin yanı sıra bir istihdam ve insani krizdir. İnsana yakışır işlerin yaratılmasını hızlandırmak, toplumun en savunmasız üyelerini desteklemek ve en çok etkilenen ekonomik sektörlerin toparlanmasını sağlamak için anlamlı bir çaba göstermezsek, salgının uzun süreli etkileri insan ve ekonomi potansiyeli kaybı ve yüksek oranda yoksulluk ve eşitsizlik şeklinde yıllarca bizimle birlikte kalacaktır” dedi.
ILO raporu, 2019’a kıyasla, dünya çapında 108 milyon işçinin daha yoksul veya son derece yoksul olarak sınıflandırıldığını, kendileri ve ailelerinin kişi başına günlük 3,20 dolardan az bir gelirle geçindiğini gösterdi.