Sağlık Bakanlığı yaz tatili ve seyahat dönemi süresince koruyucu önlemlere bağlı kalınmasının önemini vurguladı

Körfez ülkelerinde koronavirüs: Suudi Arabistan’da aktif vaka sayısı artıyor

Suudi Arabistan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarında ciddi bir artışa tanık oluyor. Ülkedeki aktif vaka sayısı 10 bin 43’e ulaştı. Sağlık Bakanlığı’nın dün yaptığı açıklamaya göre, bin 269 yeni vaka daha kaydedildi. Böylece toplam vaka sayısı 452 bin 956 oldu. Yoğun bakımda tedavi görenlerin sayısı da bin 489 olarak açıklandı.

Sağlık Bakanlığı dün bin 81 kişinin daha sağlığına kavuşması ile toplam iyileşenlerin sayısının 435 bin 520’ye yükseldiğini, son 24 saatte 16 kişinin yaşamını yitirdiğini ve toplam ölü sayısının 7 bin 393’e ulaştığını duyurdu.

Sağlık Bakanlığı koronavirüs salgının yayılmasının önlenmesi ve toplumun sağlığının korunması için yaz tatili ve seyahat dönemi süresince koruyucu önlemlere bağlı kalınmasının önemini vurguladı.

Suudi Arabistan İslami İşler, Davet ve Rehberlik Bakanlığı dün, cemaat arasında 12 koronavirüs vakasının kaydedilmesinin ardından üç bölgede geçici olarak kapatılan 12 caminin yeniden açıldığını bildirdi. Sterilizasyon işlemlerinin tamamlanmasının ardından yeniden açılan cami sayısı bin 461’e yükseldi.

Bakanlık sterilizasyon çalışmalarının ardından Mekke’de 9, Baha’da iki ve Riyad’da da bir caminin açııldığını kaydetti.

Umman

Umman Sultanlığı dün Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ülkeleri vatandaşlarının çalışmalarını sürdürebilmeleri için kara sınırlarından günlük geçişler yapmalarına izin verildiğini ve koronavirüs salgının engellenmesi amacıyla uygulanan bazı kısıtlamaların hafifletildiğini duyurdu.

Sultanlık ayrıca Brezilya, Nijerya, Tanzanya, Sierra Leone, Etiyopya, İngiltere, Hindistan, Pakistan, Bangladeş, Mısır, Filipinler ve Tayland’dan gelen yolcuların ülkeye girişlerine yönelik uygulanan yasağın süresinin uzatılmasına karar verdi.

Yapılan açıklamada 5 Haziran’dan başlayarak bir sonraki duyuruya kadar, Umman’a giriş yaptıkları tarihten önceki 14 gün boyunca yasaklanan ülkelerden herhangi birinde bulunan tüm yolcuların ve Malezya ve Vietnam’dan gelenlerin ülkeye giriş yapmasına izin verilmeyeceğini duyurdu.

Sultanlık tüm eyaletlerde 20.00-04.00 saatleri arasında uygulanmakta olan ticari faaliyet yasağına ise son verdi. Kapasitelerinin yüzde 50’yi geçmemesi şartı ile dükkanların, mağazaların, restoranların ve kafelerin çalışmalarına devam etmesine ancak 12 yaş altı çocukların bu mekanlara girmesine izin verilmemesine karar verdi.

Sultanlık, kapasitelerinin yüzde 10’unun kullanılması şartı ile sadece 5 vakit namazın için camilerin açılmasını onayladı. Ayrıca kapasitelerinin yüzde 50’sini aşmamak kaydıyla ticari faaliyetlere ve yüzde 30’unu aşmamak kaydıyla düğün ve benzeri sosyal faaliyetlere izin verilmesi kararlaştırıldı.

Bunların yanı sıra plaj ve parkların açılmasına, toplanmaların engellenmesine, otel müşterilerinin yüzme havuzu ve spor salonlarını yüzde 50 kapasite ile kullanmasına izin verildi. Açık alanlarda grup sporlarının yapılmasına yönelik yasak kaltı.

Koronavirüs ile mücadele kısıtlamalarını hafifletme kararı Umman Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan, ikinci doz aşılama uygulamasının pazar günü başlayacağına yönelik duyurunun ardından geldi.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre Umman’daki toplam vaka sayısı 219 bin 529’e, can kaybı 2 bin 370’e ve iyileşme oranı da yüzde 91,6’ya yükseldi.

Kuveyt

Kuveyt Sağlık Bakanlığı dün, Sotrovimab ilacının hafif ve orta şiddetli semptomlar görülen Kovid-19 vakalarının tedavisinde, acil durumlarda kullanılmasının onaylandığını duyurdu.

Kuveyt resmi haber ajansı KUNA, İlaç ve Gıda Kontrol İşleri Müsteşar Yardımcısı Dr. Abdullah el-Bedr’in Sotrovimab ilacının bir monoklonal antikor ilacı olduğunu ve enfeksiyon riski taşıyan yetişkinlerde ve çocuklarda (12 yaş ve üzeri) hafif ve orta şiddetli Kovid-19 vakalarını tedavi etmek için kullanıldığını söylediğini aktardı.

Müsteşar Yardımcısı, ilacın 65 yaş ve üstü ya da belirli sağlık rahatsızlığı olan kişilerin tedavisinde de kullanıldığını, söz konusu ilacın hastanede tedavi gören veya enfeksiyon nedeniyle oksijen desteğine ihtiyaç duyan Kovid-19 hastalarında ise kullanılmadığını vurguladı.

Dr. Abdullah el-Bedr, Sotrovimab ilacına yönelik klinik çalışmaların, ilacın hastaneye yatışları veya ölümleri yüzde 85 oranında azalttığını gösterdiğini bildirdi. İlaç, çalışma şekli ile de diğerlerinden ayrılıyor. Virüsün insan hücrelerine yapışmasını ve girmesini önlemek için tasarlanmış bir monoklonal antikordan oluşuyor.

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) daha önce yaptığı açıklamalarda ilacın Kovid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan veya oksijen tedavisi gören hastalarda kullanımının onaylanmadığını bildirmişti.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Sağlık ve Toplum Koruma Bakanlığı dün, son 24 saat içinde 98 bin 545 aşı uygulandığını, böylece toplam uygulanan doz miktarının 13 milyon 66 bin 261’e, aşı dağılım oranının da 100 kişide 132,11’e yükseldiğini duyurdu.

Bakanlık ayrıca ülkede 2 bin 154 yeni bulaş daha kaydedildiğini, vakaların tamamının durumunun stabil olduğunu ve gerekli sağlık hizmetlerinin verildiğini açıkladı. Güncel veriler ile ülkede kaydedilen toplam vaka sayısı 574 bin 958’e yükseldi. Kovid-19 sebebiyle iki kişinin daha hyaşamını yitirmesi ile ülkedeki toplam can kaybı bin 686’ya ulaştı.

Bahreyn

Bahreyn’de dün 29 kişi daha Kovid-19 sebebiyle yaşamını yitirdi. Böylece toplam ölü sayısı bin 9’a yükseldi ve Kovid-19’a bağlı ölümler bin ölüm sınırını aştı. Sağlık Bakanlığı 983’ü göçmen işçi, bin 274’ü daha önce kaydedilen vakalarla ile temas kuran kişiler ve ikisi yurt dışından gelenler olmak üzere 2 bin 259 yeni vaka kaydetti. Ülkede tespit edilen vaka sayısı toplam 213 bin 827’ye yükseldi.

Bakanlık ayrıca 427 kişinin tedavisinin devam ettiğini bildirdiği açıklamasında 326 kişinin yoğun bakımda olduğunu aktardı. 27 bin 954’e ulaşan aktif vakaların 27 bin 628’inin durumunun stabil olduğu bilgisi paylaşıldı.

Şarkul Avsat