Lübnan: Toplam vaka sayısı aşı olan kişi sayısına yakın

Lübnan’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka ve ölü sayılarındaki düşüşe yönelik olumlu işaretler artarken, vaka sayıları devam etmekte olan aşılama kampanyası sayesinde geçtiğimiz haftalarda rekor oranda düştü. Ülkede dün 242 vakanın kaydedilmesi ile Şubat ayında 5 bin vaka sınırına ulaşan rekor bir sayıdan aylar sonra düşüş devam ediyor.

Vaka sayının aşı olan kişi sayısına yaklaştığı açıklandı. Lübnan’da güncel raporda 242 yeni vakanın daha kaydedilmesi ile doğrulanan toplam vaka sayısını 540 bin 630’a yükseldi. Ülkede dün 6 kişi hayatını kaybetti. Diğer yandan Lübnan vatandaşları ve sakinlerinden 513 binden fazla kişi aşının ilk dozunu olurken 252 binden fazla kişi ikinci dozları oldu. Sağlık Bakanlığı’nın aşı olmak için kayıt yaptırılan platformundaki kayıt sayısı 1 milyon 527 bin kişiye ulaştı.

Yetkililer, vaka sayısındaki düşüşü olumlu olarak değerlendiriyorlar ve ek miktarlarda aşıların gelmesinin ardından ölü sayıların düşmesi ve aşı olan kişi sayısının artmasına paralel olarak vaka sayılarında açık ve sürekli bir düşüş olduğunu, bu duruma yetkililerin mümkün olan en fazla sayıda aşı uygulaması sayesinde ulaşıldığını ve önümüzdeki aylarsa sürü bağışıklığının kazanılması için bu olgulara güvenilmesi gerektiğini düşünüyorlar.

Aşılama kampanyası sadece Lübnanlıları sınırlı kalmayıp Lübnan topraklarında yaşayan sakinleri de içeriyor. Göçmen işçilerin aşılanması dün Sağlık Bakanlığı’nda görüşüldü. Lübnan Ulusal Sendikalar ve Çalışanlar Federasyonu, başkanı Castro Abdallah’ın Sağlık Bakanlığı Genel Müdürü Fadi Sinan ile görüştüğünü duyurdu. Lübnan İşçi ve İşveren Sendikaları Ulusal Federasyonu tarafından yapılan açıklamada, Federasyon Başkanı Kastro Abdullah’ın Bakanlığı Genel Müdürü Fadi Sinan ile kurumsal ve endüstriyel sektörde çalışanlar kişilerden 20-40 yaş arasında olanların aşılama imkanını görüştüklerini zira bu kişilerin işe gitmek için en çok hareket eden grup olduklarını belirtildi.

Federasyon Başkanı Castro Abdallah, özellikle ev işlerinde çalışan işçilerin aşılanması için pazar günü sağlık merkezlerinin açılmasını ve Sağlık Bakanlığı tarafından açılan platformdan kayıt yaptırmaksızın aşılanmalarını talep etti. Abdallah işçilerin oturma izni ve evraklarının olmamasının aşı olmalarına engel olduğunu dolayısı ile salgının geri dönmesine yönelik tehlike oluşturduklarını belirtti.

Koronavirüs ile mücadele açısından olumlu işaretlerin olsa da sağlık sisteminde çökme sorunu ortaya çıkıyor. Beyrut Devlet Hastanesi müdürü Firas Abyad sağlık sisteminin artan bir hızla kötüye gitmeye başladığını ve yakında hasarın kalıcı hale gelebileceğini uyarısında bulundu. Abyad yaptığı açıklamada “Hastalığın ihmal edilmesi genellikle zamanla hastalığın şiddetlenmesine neden olur, aynı durum, sağlık kurumlarının sağlık hizmeti verme kapasitelerindeki gözle görülür bozulma için de geçerli. Güvenlik ağı olmadan sadece yoksullar değil tüm halk sıkıntı çeker.” dedi.

Şarkul Avsat