Güney Afrika’da ‘koronavirüs ihaleleri’ skandalında çok sayıda siyasetçiye kovuşturma

Güney Afrika’da çok sayıda hükümet yetkilisi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında 1 milyar dolar değerinde sözleşmelerin verilmesi konusunda ortaya çıkan skandalın ardından kovuşturmayla karşı karşıya kaldı.

AFP’ye göre, Güney Afrika Devlet Başkanı Cyril Ramaphosa, siyasetçilerle bağlantılı kişi ve şirketlere koronavirüsle mücadele bağlamında ihaleler verildiği yönündeki iddiaların ortaya çıkması ve halkın büyük öfkesine neden olmasının ardından geçtiğimiz yıl soruşturma açılması talimatı verdi.

Devlete bağlı Özel Soruşturma Birimi, koronavirüs ile ilgili koruyucu ekipman, hastaneler, karantina merkezleri, hastalara ve sağlık çalışanlarına sağlanan yemek hizmetleri, solunum cihazları, dezenfeksiyon malzemeleri ve tekerlekli sandalyeler gibi hizmet ve malzemeler için 4 binden fazla sözleşme yapıldığını tespit etti.

Özel Soruşturma Birimi’nin Başkanı Andy Mothibi, dün parlamentoya verdiği birifingte sözleşmelerin 14 milyar rand (1 milyar dolar) değerinde olduğunu ve bunun da salgın için yapılan toplam hükümet harcamasının yaklaşık yüzde 11’ini oluşturduğunu bildirdi.

Soruşturmada kritik bir aşamada olduklarını söyleyen Mothibi, “Tüm iddiaları araştırıyoruz. Sağlık Bakanı da işbirliğine hazır olduğunu ifade etti. Şimdiye kadar 63 hükümet yetkilisi savcılığa sevk edildi, 87 şirket ise kara listeye alınacak” diye konuştu.

Birim, geçen hafta Sağlık Bakanı Zweli Mkhize’nin eski sözcüsü ve eski kişisel asistanı olan iki yakın arkadaşı hakkında Kovid-19 fonlarının yağmalandığı iddiasıyla soruşturma başlattı.

Mothibi, devam eden soruşturmaların hükümetin çalışma biçiminde herhangi bir temel farklılık yaratmadığını dile getirerek, “Usulsüzlük ve kötü yönetim iddialarına ilişkin yeni raporlar almaya devam ediyoruz” dedi.

Şarkul Avsat