Afrika kıtasının en büyük askeri tatbikatı “Afrika Aslanı 2021”, Batı Sahra’yı da kapsayacak

Fas ordusu, Afrika kıtasının en büyük askeri tatbikatı olan “Afrika Aslanı 2021” tatbikatının, 7 Haziran Pazartesi günü başlayacağını açıkladı.

Ordudan yapılan açıklamada, “Afrika Aslanı 2021” tatbikatının 7-18 Haziran tarihlerinde gerçekleştirileceği belirtildi. Açıklamada tatbikatların, ülkenin orta kesimindeki Agadir, Tantan ve Tafravut, kuzey kesimindeki Tifnit ve Kuneytıra bölgeleri ile Batı Sahra’daki Mahbes bölgesini kapsayacağı kaydedildi.

Fas ve ABD’nin yanı sıra İngiltere, Brezilya, Kanada, Tunus, Senegal, Hollanda ve İtalya’nın katılacağı duyurulan tatbikatta, NATO ile 30 ülkeden askeri gözlemciler de yer alacak.

Aynı açıklamada, dünyanın en önemli ortak tatbikatları arasında yer alan bu tatbikatların birden fazla amacının olduğu belirtildi. Bunlar; tatbikata katılan birimlerin manevra kabiliyetlerinin artırılması, ittifak çerçevesinde ortak operasyonların planlanması ve uygulanmasında katılımcılar arasında birlikte çalışabilirliği geliştirmek, taktik, teknik ve prosedürlere hakim olmak, siber savunma becerilerinin geliştirilmesi, hava bileşeninin muharebe operasyonlarının yürütülmesi, havadan desteklenmesi ve yakıt ikmali konusunda eğitilmesi, deniz güvenliği alanında işbirliğinin güçlendirilmesi, deniz taktikleri ve konvansiyonel savaş alanında deniz tatbikatlarının yapılması ve insani yardım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi. Aynı açıklamada, tatbikatlarda komuta faaliyetleri alanında eğitim ve simülasyon ile şiddet içeren terör örgütleriyle mücadele operasyonlarında eğitimin yanı sıra kara, hava ve deniz kuvvetlerine yönelik tatbikatların da yer alacağı vurgulandı. Ayrıca biyolojik, radyolojik, nükleer ve kimyasal dezenfeksiyon tatbikatları da yapılacak.

Öte yandan, insani faaliyetler çerçevesinde Emlan’da (Tafraoute / Agadir bölgesi) bir tıbbi-cerrahi açık hava hastanesi kurulacak. Fas ve ABD Ordusu’ndan doktor ve hemşirelerin görev yapacağı hastanede sağlık ekipleri tarafından bölgedeki yerel halkın yararına tıbbi ve cerrahi hizmetler sağlanacaktır.

Fas Ordusu, “Afrika Aslanı 2021” tatbikatının bir kısmının Batı Sahra’da, özellikle Mahbas bölgesinde gerçekleşeceğini açıkladı. Bu açıklama ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından Rabat’ın daha önce yaptığı açıklamayı yalanlayan bir açıklama yapmasından dört gün sonra geldi.

Pentagon’dan yapılan açıklamada, “Eğitim sahaları, kuzeydeki Kenitra Hava Üssü’nden güneydeki Tan-Tan’a ve ortadaki Ben Jarir Hava Üssü’ne kadar, ağırlıklı olarak Fas’a yayılmıştır” denildi.

Açıklamada, bu tatbikatlara hazırlanan Amerikan ve Faslı tarafların “2020 yazında planlama döngüsünün başlangıcında önerilen sahaları kullanmaya” karar verdiğine dikkat çekildi. Yani, ABD Başkanı Donald Trump’ın Aralık 2020’de Sahra üzerindeki Fas egemenliğini tanıdığını duyurmasından aylar önce bu karar alındı.

Şarkul Avsat