Aşılar İngiltere’deki tehlikeli enfeksiyon zincirini kırıyor

İngiltere’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile enfeksiyonlara yönelik veriler, ilk kez Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantının ülkede geniş çapta yayılmasına rağmen, Kovid-19 karşıtı aşıların şiddetli semptomlara sahip vakaları azaltmada etkili olduğunu gösteriyor.

İngiltere Ulusal Sağlık Servisi (NHS) Sağlayıcıları CEO’su Chris Hopson, Kovid-19 karşıtı aşıların enfeksiyon ile şiddetli semptomlar arasındaki zinciri kırıyor gibi göründüğünü belirtti. İngiliz haber ajansı PA Media dün (Cumartesi) yaptığı habere göre, Hopson koronavirüsün Delta varyantının hastanelerde tedavi görenlerin sayısını “çok fazla” arttırmadığını belirtti. Yetkili ayrıca BBC’nin Breakfast programına verdiği demeçte hastaların çoğunun Bolton’daki hastanelerde olduğunu söyledi.

İngiltere’de Delta virüsü ile enfekte olan kişilerin büyük bir kısmı, pandeminin önceki dönemlerine göre çok daha fazla genci içeriyordu.

Hobson, pandeminin şu anki aşamasında Bolton’da koronavirüs enfeksiyonu nedeniyle tedavi gören kişi sayısının, Kasım’da 170, Ocak ve Şubat aylarında ise 150 olarak kaydedilmesinin ardından şimdi 50’yi geçmediğini belirtti.

Birleşik Krallıkta delta varyantı ile enfekte olanların sayısı ise 12 bin 431’e ulaştı. İngiltere’de 10 bin 797, İskoçya’da bin 511, Galler’de 97 ve Kuzey İrlanda’da 26 kişinin enfekte olduğu doğrulandı.

İngiltere’de dün 2 bin 765 yeni koronavirüs vakası ve 13 yeni can kaybı kaydedildi. Hükümet verileri, 40 milyon 124 bin 229 kişinin virüse karşı koruyucu ilk aşı dozunu aldığını, 27 milyon 160 bin 635 kişinin ise iki doz aşı olduğunu gösterdi.

Yetkililer, geçen hafta vaka sayılarındaki artışla birlikte epidemiyolojik durumu yakından izlemeye devam ederken, uzmanlar, 21 Haziran’da hareket kısıtlamalarını tamamen kaldırması konusunda aceleye yönelik uyarıda bulundular. Diğer yandan İngiltere, yurtdışından gelenlere yönelik kısıtlamaları sıkılaştırdı. Avrupa’nın en önemli turizm destinasyonlarından biri olan Portekiz’den dönen kişilere zorunlu karantina şartı getirildi.

Bu sırada bir yetkili, İngiliz hükümetinin UEFA Avrupa Futbol Şampiyonası’nda (Euro 2020) eleme maçlarında yabancı taraftarlara yönelik karantina kısıtlamalarını hafifletme planı olmadığını söyledi.

UEFA Etkinlikler Direktörü Martin Kallen Cuma günü PA Media’ya yaptığı açıklamada, UEFA ve hükümet arasında yapılan görüşmelerin, yabancı taraftarların maçlara uzun bir karantinaya tabi tutulmadan katılmalarına izin verme yönünde ilerlediğini söylemişti. Ancak İngiltere hükümet sözcüsü şunları söyledi:

“Biletleri olan yabancı izleyiciler Wembley Stadyumu’nda gerçekleşecek Euro 2020 maçlarını izleyebilecekler. Ancak İngiltere’de ve kendi ülkelerinde Kovid-19 testi ve karantina da dahil olmak üzere seyahat kısıtlamalarına ve gereksinimlerine tabi olacaklar. Biletleri olan kişiler için seyahat kısıtlamalarını değiştirmek gibi bir niyetimiz yok.”

Şarkul Avsat