Koronavirüse karşı cilde yapıştırılan aşı bandı

Yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı iğnesiz aşılama yapılması mümkün olabilir. Avustralya’da bulunan Queensland Üniversitesi’nden bilim adamları, ABD’deki Texas Üniversitesi araştırmacıları ile iş birliğinde geliştirdiği deriye yapıştırılan bir bant ile aşı uygulayarak fareleri virüsten korumayı başardılar. Deneyin bulguları bilim makalelerinin yayınlandığı bioRxiv internet sitesinde yayınlandı.

Texas Üniversitesi araştırmacıları Hexapro adlı bir aşı üretti. Queensland Üniversitesi araştırmacıları ise, Vaxxas şirketinin araştırmacıları ile iş birliğinde aşının, cilt üzerinden neredeyse hiç fark edilmeden vücuda ileten, mikroskobik çıkıntılar içeren gelişmiş yüksek yoğunluklu bir bant (Microarray Patch) tasarladılar.

Queensland Üniversitesi Kimya ve Moleküler Biyoloji Bilimleri Fakültesi’nden Dr. David Muller üniversitenin internet sitesinde Cuma günü yayınlanan bir raporda “Aşı bandının, farelerin Kovid-19 hastalığına neden olan SARS-CoV-2 virüsüne maruz kalması durumunda etkili olduğu kanıtlanan güçlü bağışıklık tepkisi ürettiğini” söyledi.

Dr. Muller sözlerine şu ifadeleri ekliyor:

“Hexapro aşısı bir iğne yerine aşı bandı ile uygulandığında daha iyi ve daha hızlı bağışıklık tepkileri üretir. Cilde kolayca yapıştırıldığı için, bu yöntemin kullanımı bir iğneden çok daha kolaydır. 5 bin mikroskobik çıkıntı ile aşıyı neredeyse fark edilmeden deriye iletir. Ayrıca İngiltere ve Güney Afrika varyantları da dahil olmak üzere birden fazla varyantı etkisiz hale getirdiği kanıtlandı.”

Queensland Üniversitesi araştırma ekibi, Vaxxas şirketi ile birlikte bu teknolojiyi dünyaya aktarmayı umut ediyor. Bunun yanı sıra mümkün olan en kısa sürede klinik deneylere başlaması için finansman fırsatları arıyorlar.

Dr. Muller yüksek yoğunluklu bant (MicroArray) tarafından vücuda iletilen Hexapro aşısının, özellikle aşı depolama kapasiteleri yüksek olmayan düşük ve orta gelirli ülkelerde risk altındaki milyonlarca insana yönelik küresel aşı dağıtım çalışmalarına önemli ölçüde yardımcı olabileceğini açıkladı. Dr. Muller “Bu aşının bir bant üzerine kuru olarak kaplanması halinde 25 derecede en az 30 gün ve 40 derecede ise bir hafta stabil kalır. Bu nedenle mevcut aşıların bazılarının gerektirdiği soğuk zincir uygulamasını gerektirmez” dedi.

Aşının üretim ortağı olan Vaxxas, Queensland Üniversitesi’ne bağlı pazarlama şirketi tarafından 2011 yılında kuruldu. Vaxxas’ın Başkanı ve CEO’su David L. Hoey, bulgular hakkında son derece heyecanlı olduğunu, aşı bandı ile aşılamanın Kovid-19’a karşı iğne veya şırıngadan çok daha güçlü ve koruyucu bağışıklık tepkileri ürettiğini belirti. Hoey kolayca dağıtılabilen ve kendi kendine uygulanabilen tek dozluk bir aşı elde etme olasılığının, pandemiye karşı aşılama imkanlarını büyük ölçüde iyileştireceğini de söyledi.

Şarkul Avsat