Nijerya Devlet Başkanı: Twitter yalan haberler nedeniyle geçici olarak yasaklandı

Nijerya Devlet Başkanı Muhammed Buhari, kendi hesabını 12 saat boyunca askıya alan Twitter’ın faaliyetlerinin ülkede geçici olarak askıya alındığını açıkladı.

Twitter’a erişmek için mobil ağları kullanan birçok Nijeryalı, dün sosyal medya platformuna erişemediklerini fark etti.

Enformasyon ve Kültür Bakanlığı, Devlet Başkanı’nın resmi Twitter hesabının isyancılara karşı soykırım tehdidinde bulunduğu şikayetleri üzerine askıya alınmasının ardından Twitter’a erişimin askıya alındığını duyurdu.

Buhari ise, “Nijerya’da yanlış bilgiler ve sahte haberlerin yayıldığı sosyal medya platformu gerçek dünyada şiddetli sonuçlara yol açan bir dizi sorun oldu” diyerek, tüm bunlar olurken şirketin sorumluluktan kurtulduğunu söyledi.

Nijerya Barosu da dahil olmak üzere birçok grup, hükümetin Twitter’ı askıya alma kararından geri adım atmaması halinde yasal işlem başlatma tehdidinde bulundu.

Uluslararası Af Örgütü (Amnesty) de, karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu.

Kanada, Avrupa Birliği (AB), İrlanda, Norveç, İngiltere ve ABD’nin diplomatik misyonları, bu adımdan duydukları hayal kırıklığını ortak bir açıklamada ifade etti.

Twitter ise yasakla ilgili endişelerini belirterek, internete ücretsiz ve açık erişimin modern toplumda temel bir hak olduğunu vurguladı.

Şarkul Avsat