Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ile Kuveytli mevkidaşı Şeyh Meşal el-Ahmed arasında salı günü Riyad’da yapılan görüşmeden bir görüntü (SPA)

Suudi Arabistan ve Kuveyt ilişkileri güçleniyor

Suudi – Kuveyt Koordinasyon Konseyi’nin ilk toplantısı, Kral Selman bin Abdülaziz ve Kuveyt Emiri Şeyh Nevvaf el-Ahmed es-Sabah’ın direktifleri uyarınca kardeş ülke halklarının güvenlik, refah ve mutluluğunu sağlama noktasında iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve koordine etme hedefiyle bugün (Pazar) yapılacak.

Temmuz 2018’de Konseyi oluşturmak için anlaşma imzalayan iki ülke, Körfez İşbirliği Konseyi’nin hedefleri doğrultusunda ülkeler arasındaki ilişkilerin derinleştirilmesi ve sürdürülebilmesi için ortak bir vizyon ve entegre bir ekonomik sistem geliştirmeyi, kaynakların kullanımı noktasında yenilikçi çözümler bulmayı ve iki ülkeyi karakterize eden güçlü yönlere dayalı etkili ve entegre bir eğitim sistemi kurmayı  hedefliyor.

Konsey ayrıca Suudi Arabistan ve Kuveyt arasında siyasi, güvenlik ve askeri alanlarda işbirliği ile entegrasyonu geliştirmeyi, işbirliği ve ortaklık fırsatlarının etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamayı ve çeşitli ekonomi, insani gelişme, siyasi entegrasyon ve askeri güvenlik alanlarında iki ülkenin durumunu vurgulamayı amaçlamakta.

Suudi Arabistan ve Kuveyt, iki ülke arasındaki ticaret hacmini daha yüksek bir seviyeye çıkarmayı hedefliyor. 2019 yılında Krallığın Kuveyt’e olan ihracatı yaklaşık 7,83 milyar Riyal, ithalatı ise yaklaşık 1,56 milyar Riyal olmak üzere, iki ülke arasındaki ticaret hacminin yaklaşık 8,39 milyar Riyal olduğu açıklanmıştı.

Şarku’l Avsat