Yemen’deki darbeciler su fiyatlarını iki katına çıkardı

Husi milislerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan insanlar, Husilerin, su tüketim tarifesini yüzde 100’den fazla artırmaya yönelik ani bir kararı uygulamaya koyması karşısında şaşkınlığa uğradı. Husiler bu kararı Birleşmiş Milletler’in su pompalama istasyonlarına ücretsiz yakıt sağlamasına rağmen aldı. Aynı şekilde hastaneler ve tıp merkezleri de ücretsiz yakıt elde ediyor. Ayrıca temizlikçilerin maaşlarını da Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ödüyor.

Sanaa ve Ibb sakinleri, aylık su faturalarının korkunç miktarlara, bir önceki aylarda ödedikleri miktarların iki katına ulaştığını söylüyor. Vatandaşlar yerel su kurumlarının yönetimine gidip durumu anlattıklarında, Husilerin yüksek akaryakıt fiyatlarını gerekçe göstererek yeni tarifeleri bu şekilde düzenlediği cevabıyla karşılaştılar.

Vatandaşlar, Husilerin suyun standart birim fiyatını 90 Yemen riyalinden 195 riyale yükselttiğini (bir dolar yaklaşık 600 Yemen riyali) bildiriyor. Bu, yardım kuruluşlarının sağladığı yardımlarla geçinen milyonlarca insana yeni bir darbe indirdi. Milis kontrolündeki bölgelerde çalışanlar beşinci yılını da maaşsız çalışarak geçirmeye devam ediyor.

Sanaa’da ikamet eden Muaz, Şarku’l Avsat’a şunları söyledi: “Geçen ay 25 bin Yemen riyali yani yaklaşık 47 dolar tutarındaki su faturasını gördüğümde şok oldum. Daha önce ayda 8 bin riyali aşmayan bir bedel öderken, bunun yarısı kanalizasyon kullanım bedeli, yarısı su tüketimi bedeli olarak hesaplanıyordu. Bu bir çılgınlık. İnsanlar bu kadar parayı nasıl ödeyecekler. Biz maaşsız ve işsiziz. Bu sebeple su departmanına protesto için gittik ama kimse bizi dinlemedi.”

İki gün önce vatandaşların su kurumlarının ofisleri önünde toplanarak bu zammı protesto ettiklerini ifade eden bir başka Yemenli, “Vatandaşlar su faturalarında bir hata olduğunu tahmin ederken çalışanlar yeni fiyatların bu olduğunu bildirdi” dedi. Kaynak, bu adımın insanları temiz olmayan kaynaklardan su aramaya ve dolayısıyla yeni bir kolera salgını riskleriyle yüzleşmeye iteceği konusunda uyardı.

Aynı şey, Ibb (Sanaa’nın 170 km güneyinde) sakinlerinin başına geldi. Vatandaşlar başlangıçta zammın geçici olduğunu ve Filistin yararına zam yoluyla bağış toplayan Husi milislerinden, bu meblağları daha sonra geri alacaklarına inandılar. Ancak kurum kendilerine bundan sonra su tüketimi için yeni tarifenin bu olduğunu bildirdiğinde gerçekler karşısında şok oldular.

Ibb kenti sakinlerinden Ahmed Ömer, “Su kurumunun, kanalizasyon ve hizmet bedeli adı altında faturaya eklenen tutarlara ek olarak su fiyatlarını iki katından fazla artırması vatandaşlara karşı yapılan bir haksızlık ve adaletsizliktir. İnsanlar bu ücretleri ödeyemez. Birçoğu su hizmetinden vazgeçmek zorunda kalabilir ve su temin etmek için mahallelerdeki hayır kurumları tarafından sağlanan su tankerlerine ya da camilere veya barajlara başvurmak zorunda kalabilir” diye konuştu.

Diğer yandan Birleşmiş Milletler rakamları, gıda enflasyonunun Ocak 2021’de, 2020’nin aynı ayına göre yüzde 17,5 arttığını gösteriyor.

Öte yandan, kuzey illerinde akaryakıt fiyatları “petrol, motorin ve tüp” sırasıyla yüzde 59, yüzde 70 ve yüzde 88 arttı.

İnsani ihtiyaçlara genel bakış belgesinin analizi, insani durumun önümüzdeki yılda daha da kötüleşmesini bekliyor. Bununla birlikte, savaş durdurulmadıkça ve ekonomide bir iyileşme ve insani fonlarda bir artış olmadıkça ihtiyaçların şiddetinin artması bekleniyor.

Belge, siyasi bir anlaşmanın olmaması durumunda, çatışmanın sivil kayıplara, yerinden edilmelere ve hastaneler, okullar, ana tedarik yolları ve ekonomik pazarlar dahil hayati altyapılara zarar vermeye devam edeceğini kaydetti.

Belgeye göre, silahlı çatışmalar insani yardım operasyonlarını engellemeye devam edecek. Geçtiğimiz yıllarda insani müdahaleyi engelleyen bürokratik kısıtlamaların insani yardımların önündeki en büyük engel olmaya devam etmesi bekleniyor.

Şarku’l Avsat