ABD Merkez Kuvvetler Komutanı Orgeneral Kenneth McKenzie (CENTCOM)

McKenzie: Suudi Arabistan’a askeri olarak yardım etmek ABD’nin önceliği

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Kenneth F. McKenzie, ABD’nin, İran destekli Husileri Suudi Arabistan kadar Yemen’deki çatışmayı ele almaya istekli görmediğini belirterek, ülkesinin Suudi Arabistan’ın kendisini savunmasına yardım etmeye devam ettiğini ve bunun kendisi için bir öncelik olduğunu belirtti.

McKenzie dün düzenlediği basın toplantısında Şarku’l Avsat’ın sorusuna yanıt vererek, “Suudi Arabistan’ın kendisini savunmasına, Husi füzelerine ve saldırılarına karşı koymasının yanı sıra entegre hava ve füze savunmasını geliştirmesine yardımcı olmak ABD’nin önceliğidir. Çünkü Suudiler, Yemen’de Husiler tarafından balistik füzeler, insansız hava araçları (İHA) ve karadan seyir füzeleri sürekli bombardımana maruz kalıyor” ifadelerini kullandı.

Herkesin Yemen’deki çatışmaya bir son vermeye çalıştığı bir zamanda bu saldırıların kendilerine yardımcı olmadığını bu sebeple de Suudilerle kendilerini savunmalarını sağlamak için çok çalıştıklarını söyleyen Orgeneral, bu konuda Suudilerle çalışmaktan memnun olduklarını vurguladı.

Geçtiğimiz ay ABD’nin kuzey Arap Denizi’nde ele geçirdiği silah sevkiyatına ilişkin soruşturmaların sonuçlarına da değinen McKenzie, soruşturmaların devam ettiğini, uzman ekibin soruşturmalar üzerinde çalıştığını ve bunların bölgesel müttefiklerle ortaklaşa bir şekilde ilan edileceğini kaydetti.

Geminin çok sayıda şüpheli silahlar içerdiğini ve bu sebeple soruşturmaların devam ettiğini vurgulayan McKenzie, sevkiyatların ne olduğunu ve nereye gittiklerini gösteren birçok kanıt olmasına rağmen, soruşturmalar bitmeden kamuoyuna açıklama yapmak istemediklerini ancak açıklamayı bölgesel ortaklarla koordineli bir şekilde yapacaklarını kaydetti.

Husilerin Yemen’deki savaşı sona erdirmeye ve ateşkes çağrısı yapan barışçıl girişimlerde bulunmaya yeterince hazır olmadığını düşündüklerini ifade eden yetkili, “Fırsattan yararlanmak istemiyorlar ve Suudilerin Yemen’deki çatışmayı ve savaşı sona erdirmek istediğine inanıyorum. Suudiler tartışmaya hazır, ancak Husiler hazır değil ve bu andan yararlanmak istemiyorlar ve umarım sorumluluk alıp siyasi sürece katılırlar ve çatışmayı sona erdirirler” dedi.

ABD ve İngiltere’nin Yemen özel temsilcileri Marib’e düzenlenen bombalı saldırıda 21 kişinin hayatını kaybetmesinin ardından Husi milislerine Marib’e yönelik saldırıyı durdurma çağrısında bulundu. İngiltere’nin Yemen Büyükelçisi Michael Aron Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Husilerin Birleşmiş Milletler’in (BM) Yemen’de ülke çapında ateşkese ulaşma yanıt vermesinin trajik kayıpları önleyeceğini söyledi.

Şarku’l Avsat