ABD, yarım milyar doz aşı bağışında bulunacak

ABD medyası, ilk yurtdışı gezisine çıkan ve G7 ile NATO zirvelerine katılacak olan Başkan Joe Biden yönetiminin aşı tedarikinde sorun yaşayan ülkelere yarım milyar doz Pfizer/BioNTech aşısı bağışlayacağını aktardı.

Washington Post gazetesi, ABD’li yetkili kaynaklardan alıntı yaparak, Başkan Biden’ın bu hafta İngiltere’de düzenlenecek olan G7 Zirvesi’nde aşı bağışına ilişkin açıklama yapacağını bildirdi.

Başkan Biden, dün (Çarşamba), göreve gelişinden bu yana ilk yurtdışı ziyaretine çıkarken, aşı tedarikinde sorun yaşayan fakir ülkeler için bir aşı planı açıklayacağını ifade etti. Air Force One uçağına binmeden önce gazetecilere açıklama yapan Biden, “Açıklayacağım bir planım var” dedi.

New York Times, ABD hükümetinin geçtiğimiz yıl 300 milyon aşı dozu bağışladığını, bu yıl ise 200 milyon doz bağışlayacağını açıkladı.

ABD yönetimi, son zamanlarda koronavirüs aşılarını küresel olarak paylaşma konusunda isteksiz davrandığı için sert eleştirilere maruz kalmıştı. Beyaz Saraylı yetkililer son günlerde artan eleştiriler ışığında bu konu üzerinde çalışmaya başladı.

Şarku’l Avsat