Umman Dışişleri Bakanı Bedir el-Busaidi, Mayıs ayında ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ile yaptığı görüşmede (ABD Dışişleri Bakanlığı)

ABD, Yemen’de acil ve kapsamlı bir ateşkese çağrısını yineledi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Washington’un Yemen’de acil ve kapsamlı bir ateşkese bağlı olduğunu ifade ederek, Husi milislerin ‘çatışmayı gerçekten bitirmek istiyorlarsa’ ateşkesi ciddiye almaları gerektiğini vurguladı.

Umman’dan bir heyet 5 Haziran’da İran destekli Husilerin lideri ile görüşmek üzere başkent Sana’ya gitmişti.

Şarku’l Avsat’a söz konusu ziyaret hakkında konuşan sözcü, “Husilerle görüşmek üzere Sana’ya Umman’dan gelen heyetin ziyaretinden memnunuz. ABD, Yemen halkına acil insani yardım sağlamak için ülke çapında kapsamlı bir ateşkesin gerekli olduğu ilkesine bağlılığını sürdürmektedir” dedi.

Umman heyetinin, Yemen’de devam eden çatışmanın bölge genelinde istikrar için bir tehdit oluşturduğu bilinciyle Sana’ya gittiğine dikkat çeken sözcü, “Yemen’deki çatışmayı sona erdirmek için çabalarken uluslararası toplum ve bölgesel ortaklarımızla yakın koordinasyon içinde çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

ABD Başkanı Joe Biden görevi devraldığından beri, Washington Yemen konusunda diplomatik bir atılım göstererek, bunu öncelikli bir hale getirdi. ABD’nin Yemen Özel Temsilcisi olarak Tim Lenderking atandı ve Husiler eski Başkan Donald Trump yönetiminin dahil ettiği terör listelerinden çıkarıldı.

Bazı Yemenliler ABD’nin Husileri terör listesinden çıkarmakta acele etmesini eleştirirken, bazıları ise Yemen konusuna müdahalelerini eleştiriyor.

Husiler, Suudi Arabistan’ın 22 Mart’ta sunduğu ‘barış girişiminden’ yararlanmadı.

Ateşkes, Yemen hükümeti ile Husiler arasındaki herhangi bir müzakere veya istişareden önceki en önemli adım olacak ve gözlemciler herhangi bir müzakerenin ateşkes olmadan başlayacağına inanmıyor.

Şarku’l Avsat