İngiltere Dışişleri Bakanı: Aşı diplomasisini desteklemiyoruz, ahlaki bir misyonumuz var

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, bazı ülkelerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşılarını nüfuzunu güvence altına almak için diplomatik bir araç olarak kullandığını söyleyerek, sözde ‘aşı diplomasisini’ desteklemediklerini belirtti.

Raab, İngiltere’nin Cornwall kentinde düzenlenen G7 zirvesinin oturum aralarında Reuters’a verdiği demeçte, ‘Çin ve Rusya’nın dünyanın bazı bölgelerinde nüfuzlarını artırmak için aşıları kullanma olasılığından endişe duyup duymadığına’ ilişkin soruya şu yanıta verdi;

“Böyle bir şeyin gerçekleştiğine şüphe yok. Şantaj bir yana, aşı diplomasisini desteklemiyoruz. Bizim ahlaki bir misyonumuz olduğunu düşünüyoruz, aynı zamanda insanların küresel olarak aşılanması konusunda güçlü bir çıkarımız olduğunu düşünüyoruz.”

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından dağıtımı onaylanan aşıların tanıtımını yapmanın bir sorumluluk olduğuna inandıklarını vurgulayan Raab, “Ama bu bir ekip çalışması. Çin ve Rusya gibi ülkelerin salgın sorunlarının yanı sıra iklim değişikliği konularının ele alınmasında ve uluslararası hukukun temel ilkelerine saygı gösterilmesinde işbirliği yapmalarını istiyoruz” dedi.

Diğer yandan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 ülkelerinin, yoksul ülkelere 1 milyar doz yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısı bağışlamasını bekliyor.

Johnson, ABD Başkanı Joe Biden’ın 500 milyon doz Pfizer/BioNTech aşısı bağışlama sözü vermesinden saatler sonra İngiltere’nin yoksul ülkelere en az 100 milyon doz aşı yardımı yapacağını söyledi.

Şarkul Avsat