Suudi Arabistan’da hac başvuruları başladı

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, bu yıl hac ibadetlerini gerçekleştirmek isteyenler vatandaşlar ve ülkede yaşayanların internet üzerinden başvurularını almaya başladı.

Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu yıl hac yapmak isteyen vatandaşlar ve ülkede yaşayanlar için kayıtların bugün 13.00’da açılarak, Çarşamba günü 22:00’a kadar devam edeceğini bildirdi.

Erken kayıt için herhangi bir öncelik olmadığını belirten Bakanlık, hac paketlerinin rezervasyon ve satın alma işlemlerinin 18 Haziran Cuma günü saat 13:00’te başlayacağını da duyurdu.

Bakanlık, hac ibadetini yapmak isteyenlerin kronik hastalıklarının olmaması ve takip edilen kontrol ve mekanizmalara göre aşılanmış 18-65 yaş aralığında olması gerektiğini bildirdi.

Bakanlık tarafından dün yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Suudi Arabistan yönetimi her zaman hacıların sağlığına ve güvenliğine büyük önem veriyor ve bunu öncelikleri arasına yerleştiriyor. İslam Şeriatı’nın canın korunması ilkesine uygun olarak, Rahman’ın misafirlerinin hac ve umre ibadetlerini gerçekleştirmelerini kolaylaştıran ve kutsal mekanlara kolaylıkla ulaşmalarını sağlayan gerekli tüm imkanları sağlıyor. Krallık sadece son 10 yılda 150 milyondan fazla hacıya hizmet etmekle onurlandırıldı. Hac ibadeti sırasında yerine getirilmesi gerekilen ritüellerin sırasına göre çok sayıda belirli yerlerde uzun süreler geçiren kalabalıklar göz önüne alındığında, hacıların güvenliğini sağlamak ve sağlığını korumak için en üst düzeyde sağlık önlemlerinin uygulanması çok önemli bir konu haline geldi.

Bu amaçla bu yılki hac ibadetini yerine getirmek isteyenlerin kayıt imkanının sadece Suudi Arabistan Krallığı içindeki vatandaşlar ve ülkede yaşayanlarla sınırlı kalmasına ve kayıtların Hac ve Umre Bakanlığı tarafından açılacak bir site üzerinden yapılmasına karar verildi.”

Açıklamaya göre bu yıl için toplam hacı sayısı 60 bin hacı ile sınırlı olacak ve Suudi Arabistan’da yaşayan tüm milletleri ve vatandaşları kapsayacak.

Sağlık Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia ise, bu kararın alınmasının en önemli nedenlerinden birinin, aşıların bulunmasına rağmen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgının dünyada hala devam etmesi, bazı ülkelerde artışa geçmesi ve mutant virüslerin ortaya çıkması olduğunu söyledi.

Şarkul Avsat