ABD Başkanı Joe Biden

ABD Başkanı Biden: Yeni İsrail Başbakanı ile çalışmayı dört gözle bekliyorum

ABD Başkanı Joe Biden, ABD’nin eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun 12 yıl süren başbakanlığının sona ermesinden sonra yeni İsrail hükümeti ile dört gözle beklediğini açıkladı.

Başkan Biden, iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlendirilmesi için İsrail Başbakanı Naftali Bennett ile çalışmayı dört gözle beklediğini belirtti.

İsrailli milletvekilleri, az bir farkla yeni koalisyon hükümetini onaylayarak Binyamin Netanyahu’nun 12 yıllık başbakanlık görevini sonlandırdı.

120 sandalyeli İsrail Parlamentosu’nda (Knesset) 60 milletvekili yeni koalisyon hükümeti için “Evet” oyu kullanmış, 59 milletvekili alyhte oy kullanmıştı.

Yamina Partisi’nin lideri Naftali Bennett, İsrail’i yönetmek için 2 yıl yetki alırken, Bennett’in göreve gelmesinden iki yıl sonra, başbakanlık görevini Yair Lapid üstlenecek.

Lapid, siyasi krizin dördüncü seçimi olan Mart ayında yapılan seçimlerde, Netanyahu’nun partisi Likud’dan sonra ikinci olan Yesh Atid (Gelecek Var) Partisine liderlik yapıyor.

Lapid, yeni hükümetteki sekiz parti arasındaki koalisyon anlaşmasına son halini verdi. Partiler, İsrail’deki siyasi çeşitliliği yansıtırken, analistler, koalisyonun uzun süre iktidarda kalması konusunda endişeli.

Netanyahu ise Likud’un başında bundan sonra Knesset’te muhalefet lideri olacak.

Şarkul Avsat