AstraZeneca, koronavirüse karşı geliştirdiği ilaçta başarısız oldu

İsveç- İngiltere ilaç şirketi AstraZeneca bugün (15 Haziran Salı), virüse maruz kalan kişilerin bağışıklık kazanması amacıyla, koronavirüse karşı geliştirdiği tedavide başarısızlık yaşandığını duyurdu.

İlaç, AZD 7742 adı verilen antikor tedavisine dayanırken, hastalığı önlemeyi ve tedavi etmeyi amaçlıyor.

AstraZeneca şirketi, yaptığı açıklamada, “Deney, virüse maruz kaldıktan sonra hastalıklı ilgili Kovid 19 semptomlarını önlemede birincil hedefine ulaşamadı” dedi.

İlaç, geliştirme, yani güvenliğini ve etkinliğini test etme amaçlı büyük ölçekli klinik deneylerin üçüncü aşamasındaydı.

Araştırmaya aşı olmayan ve son 8 gün içerisinde enfekte bir kişiyle temas eden 18 yaş üstü bin 121 yetişkin katıldı.

İlaç, semptomlarla virüs kapma riskini yalnızca yüzde 33 oranında azaltabildi.

İlacın hastalar ve şiddetli semptomlarla hastalığı geçirenler üzerindeki etkisini değerlendirmek için testler devam ediyor.

Söz konusu ilaç, ABD hükümeti tarafından finanse ediliyor. ABD, sağladığı finansman karşılığında bu yıl 700 bin doz almak için bir anlaşma imzaladı.

ABD ile 2021 yılında tedavi geliştirmek ve doz almak için imzalanan anlaşmaların toplam değeri yaklaşık 726 milyon dolar.

AstraZeneca yaptığı açıklamada, sonraki aşamalara dair ABD hükümetiyle görüşmelerin sürdüğünü belirtti.

AstraZeneca, aşılanmış kişilerde nadir görülen kan pıhtılaşması vakaları kaydedildikten sonra birçok Avrupa ülkesinin kullanmayı bıraktığı ‘Kovid-19 karşıtı geliştirilen aşılar’ hususunda sorunlarla karşı karşıya.

Avrupa İlaç Kurumu’ndan üst düzey bir yetkili, geçtiğimiz Pazar günü Kovid 19’a karşı diğer aşılar mevcutken tüm yaş grupları için AstraZeneca aşısı ile aşılamayı durdurmanın daha iyi olacağını belirtti.

İngiltere sağlık makamları tarafından 14 Haziran’da yayınlanan bir açıklamada, iki doz Pfizer/BioNTech ve AstraZeneca/ Oxford aşılarının, koronavirüsün Hindistan’da görülen ‘delta’ varyantı enfeksiyondan sonra hastaneye yatmayı yüzde 90’dan fazla önlediğini gösterdi.

Şarkul Avsat