Suudi Sağlık Bakanlığı, toplumun önemli bir kısmının en azından ilk doz aşı olma konusundaki kararlılığını belirtti (SPA)

Suudi Arabistan: İkinci dozun zamanlaması, toplum genelinde aşılamanın ilerleyişine bağlı

Hac Bakanlığı, hacılara hizmet vermeye yönelik teknik sisteminin tamamlandığını belirtti

Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı tarafından dün yapılan açıklamada, yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı aşının ikinci dozunun tarihinin, toplum genelindeki aşılamanın ilerlemesine, öncelik kategorilerine ve mevcut aşı miktarına bağlı olacağını belirtti ve 60 yaş ve üzeri vatandaşlara ikinci doz aşının verilmeye devam edeceğini açıkladı. Bakanlık son 24 saat içerisinde bin 153 yeni vakanın tespit edildiğini, bin 145 kişinin sağlığına kavuştuğunu açıkladı. Açıklamada, bin 496’sı ağır hasta olmak üzere aktif vaka sayısının 11 bin 45’e çıktığı belirtildi. 

İstatistikler, Krallıktaki toplam vaka sayısının 473 bin 112’ye, iyileşen vaka sayısının 454 bin 404 kişiye ulaşırken, son 24 saatte 13 kişinin hayatını kaybetmesiyle toplam can kaybının 7 bin 663’e yükseldiğini gösterdi. Aynı zamanda 77 bin 831 laboratuvar testi gerçekleştirildi. Kovid-19 aşılarında uygulanan doz sayısı 16 milyon 436 bine ulaşırken, aşı merkezlerinde vatandaşlardan ve sakinlerden geniş çapta bir katılım gözlemleniyor.

Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanlığı, Suudi liderliğinin direktifleri kapsamında, bu yılın Hac mevsiminin güvenli sağlık koşullar altında gerçekleştirmek için hacılara hizmet verecek olan teknik sistemin ilgili yetkililerin katılımıyla istihdamının tamamlandığını belirtti. Söz konusu teknik sistem, Bakanlığın Kovid-19 pandemisinin büyük kalabalıklar arasında yayılmasını önlemek için hac ibadetini yerine getirmeleri için sınırlı sayıda kişiye izin verilmesine yönelik stratejik planına göre oluşturuldu.

Hac ve Umre Bakan Yardımcısı Dr. Abdulfettah Maşşat, Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’ya yaptığı açıklamalarda, hacıların güvenliğini sağlamak üzere kutsal mekanlar arasındaki hareketlerinin tüm aşamalarındaki koruyucu önlemler için bir uygulamanın bulunduğunu açıkladı. Söz konusu uygulamanın, hacılara yüksek kaliteli hizmet sunmak için teknolojiden yararlanmanın, bakanlığın dijital dönüşüme yönelik stratejik talimatlarının bir parçası olarak geldiğini belirtti.

Maşşat, Hac ve Umre Bakanlığının hacılara hizmet konusunda teknolojiyi kullanmak için kaliteli bir hizmet paketi başlattığına dikkat çekti. Söz konusu proje, Akıllı Hac Platformu, Hizmet Kontrol girişimi, kalabalıkların yönetilmesi için elektronik bir sistem olan et-Tefvic programına dikkat çekti. Bunların yanı sıra Kapasite Artırma Projesi, çeşitli hizmetlerin bulunduğu kampların inşası, paketlenmiş yemeklerin dağıtımını genişletmek için İkram Hizmetlerinin Geliştirilmesi girişimi, kutsal mekanların ve tesislerinin hacılar için hazır olup olmadığını değerlendirmek için teknik bir kontrol sistemi olan Kutsal Mekanlar İçin Elektronik Sistem bulunuyor.

Maşşat, hacıların yararlanacağı hizmetlerde bu tür teknik projelerin uygulanmasının hac döneminde faaliyet gösteren sektörlerin yönetim ve organizasyon süreçlerini kolaylaştırarak, hacıların yararlanacağı hizmetlerde niteliksel bir iyileşme sağlayacağını belirtti. Bakanlığın teknik girişimler sistemi, Akıllı Hac Kartı’nı da içeriyor.  Bu akıllı kart, tüm hacılar için kişisel bilgilerini, tıbbi bilgilerini, ikamet bilgilerini içeriyor ve akıllı telefonlarda bir uygulama aracılığıyla okutulabiliyor.

Umman’da kısmi sokağa çıkma yasağı

Umman Sultanlığı dün yaptığı açıklamada, bu akşamdan (Pazar) itibaren bir sonraki duyuruya kadar 20.00-04.00 saatleri arasında kişilerin ve araçların hareketinin yasaklandığını, evlere teslimata izin verilirken, tüm ticari kuruluşların ve kamu alanlarının kapatılacağını duyurdu. Hükümet, önceki kapanışlarda açık kalacağı duyurulan faaliyetler ve kategorileri bu karardan muaf tuttu.

Umman haber ajansının aktardığına göre, Kovid-19 virüsünün yayılmasından kaynaklanan gelişmeleri ele alma mekanizmalarını incelemekle görevli Yüksek Komite, kısmi kapanma kararının ülkedeki salgın durumu ile vaka sayısındaki ve yoğun bakım odalarında yatan hasta sayısındaki artışa ve koronavirüs kaynaklı can kayıplarına ilişkin raporların incelenmesinin ardından geldiğini açıkladı.

Komite salgınla ilgili vakalarla başa çıkma ve vatandaşlar ve ülke sakinleri olmak üzere toplumun tüm üyelerini koruma konusunda benzeri görülmemiş baskı nedeniyle ülkedeki sağlık sisteminin karşılaştığı zorlukları da ele aldı.

Yüksek Komite, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde tüm sağlık sektörü kurumlarının Kovid-19’a karşı ulusal aşılama planını belirli aşamalara ve hedef gruplara göre uygulamaya devam ettiğini teyit ederek, belirlenen tüm grupları kendilerini, aile üyelerini ve toplumlarını bu hastalığa yakalanmaktan korumak için aşı olmaya çağırdı.

Bunun yanı sıra, Umman Sağlık Bakanlığı, Kovid-19’a karşı ulusal bağışıklama kampanyasının bir parçası olarak 45 yaş ve üstü için Kovid-19 aşılamalarının başlayacağını duyurdu. Bakanlık hedef gruba, güvenli bir aşılama süreci sağlamak için ülkenin çeşitli valiliklerinde aşı için onaylanmış hükümet merkezlerine gitmeden önce internet sitesi üzerinden ve Tarassud uygulaması aracılığıyla aşı için önceden randevu almaları çağrısında bulundu.

Kuveyt koruyucu önlemleri sıkılaştırıyor

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, aralık ayının sonlarında sürü bağışıklığına ulaşmak üzere başlatılan aşı kampanyasını, 31 aşılama merkezi aracılığıyla yürütmeye devam etti.

İçişleri Bakanlığı, toplumun tüm kesimlerine Bakanlar Kurulu kararlarında belirtilenlere tam olarak uyulması çağrısında bulundu. Salgının ciddiyeti sebebiyle sağlık kurallarına ciddi bir şekilde uyulmasını, herkesin güvenliğini korunması için virüsle mücadele ve virüsün yayılmasının önlenmesi amacıyla kamu ve özel toplantı ve temaslardan uzak durularak işbirliği yapılması gerektiğine yönelik çağrısını yeniledi.

Şarku’l Avsat