Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı dün Avusturyalı mevkidaşı ile Viyana’da bir araya geldi. (SPA)

Suudi Arabistan’dan UAEA’ya destek

UAEA’nın İran’da yürüttüğü çalışmaları gerekli olarak değerlendiren Suudi Bakan, İran’ın nükleer programının barışçıl olması ve askeri amaçlar için kullanılmayacağını garanti etmesi yönündeki çalışmaları desteklemenin oldukça önemli olduğunu vurguladı

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) İran’ın nükleer programının barışçıl olması ve askeri olarak kullanılamayacağından emin olunması noktasında yaptığı denetim çalışmalarına destek verilmesi çağrısında bulundu. İran’ın Ajans ile işbirliği yapmadığına dair raporların endişe verici olduğunu vurguladı.

Prens Faysal dün Avusturyalı mevkidaşı Alexander Schallenberg ile Viyana’da düzenlediği ortak basın toplantısında, İran’ın Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması kapsamındaki nükleer yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle sorumlu tutulmasını istedi.

UAEA’nın İran’da yürüttüğü çalışmaları gerekli olarak değerlendiren bakan, İran’ın nükleer programının barışçıl olması ve askeri amaçlar için kullanılmayacağını garanti etmesi yönündeki çalışmaları desteklemenin oldukça önemli olduğunu vurguladı.

Prens Faysal pazartesi günü Viyana’ya gerçekleştirdiği ziyarette, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Başkanı Rafael Grossi ile de bir araya geldi. Görüşmede, İran’ın nükleer programına yönelik gelişmeler, nükleer tesislerinin hızlı ve kapsamlı bir şekilde denetlenmesi için gerekli mekanizmaların uygulamasının önemi ile Tahran’ın uluslararası yasaları ve normları ihlal etmesinin durdurulması ve bölgenin ve dünyanın güvenliğini ve istikrarını bozan politikaları ele alındı.

Ayrıca iki lider bölgesel ve uluslararası arenadaki gelişmelerin yanı sıra küresel sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için büyüme ve ilerlemeyi teşvik etme noktasında Uluslararası Atom Enerjisi standartlarının uygulanmasına bağlı kalınmasının önemini görüştüler.

Prens Faysal, Avusturya Dışişleri Bakanı ile görüşmesinde Yemen krizini çözme noktasındaki müzakerelere yeniden başlamanın önemini vurguladı. Faysal, Husilerin ateşkes yapmayı kabul etmemelerine ve insani felaketin eşiğinde olan Marib vilayetindeki bombalı saldırılara devam ettiklerine işaret etti. Bölgede yaşananları diyalog gerektiren tehlikeli bir durum olarak nitelendiren Faysal, bazı ülkelerin bu konudaki tutumlarını değiştirmesi gerektiğinin atını çizdi.

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de Husilerin devam eden saldırıları karşısında Suudi Arabistan’a verdiği desteği dile getirdi. Alexander Schallenberg açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Husilerin tekrarlanan saldırıları kabul edilemez. Durdurulması gerek. Husilerle bir anlaşmaya varmak için gerekli tüm çabalar gösterilmeli.”

Avusturya’nın ev sahipliğinde İran ile yürütülen müzakerelerde ülkesinin Avrupa’nın görüşünü defalarca tekrarladığını belirten Schallenberg, Körfez ülkelerinin İran’ın balistik füze programı ve bölgeye müdahaleleri de dahil olmak üzere daha geniş ve kapsamlı bir anlaşma talebinde bulunduğunu Tahran’a ilettiğini söyledi. Bakan açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Geçtiğimiz dört yılın anlaşmanın tamamlanmadığını gösterdiğini düşünüyorum. Ancak bu durum hiç yoktan iyidir. Uzmanlar, İran’ın nükleer bomba elde etmeye eskisinden çok daha yakın olduğu tahmininde bulunuyorlar. Ütopik bir anlaşma mı bekleyeceğiz yoksa elimizdekini mi kullanacağız?”

Avusturyalı Bakan atılacak adımlarda diğer konuların da ele alınabileceğini ve bunun nükleer anlaşmanın sonraki aşamasına geçilebilmesine olanak sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

Taraflar, iki ülke arasındaki ticari ortaklıkla ilgili konuları da görüştüler. Schallenberg, Avusturya’nın Körfez ülkeleri arasındaki en büyük ortağının Suudi Arabistan olduğuna dikkat çekti.

Avusturya Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen dün  kendisine krallığın tebriklerini ve takdirlerini ileten Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı’nı kabul etti. Görüşmede iki dost ülke arasındaki ortak ilişkiler ve bunları her alanda geliştirmenin yolları ele alındı. Ayrıca ilişkileri daha geniş ufuklara doğru taşıma noktasında Vizyon 2030 ışığında iş birliği fırsatları yaratma, deneyim alışverişinde bulunma ve ortak çıkarları ilgilendiren bölgesel ve uluslararası konulardaki koordinasyonu güçlendirme başlıkları gündeme geldi.

Toplantıya Suudi Arabistan’ın Viyana Büyükelçisi ve Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kuruluşlar Daimi Temsilcisi Prens Abdullah bin Halid bin Sultan da katıldı.

Şarku’l Avsat