ABD, İran destekli 36 web sitesini kapattı

Amerika Birleşik Devletleri, İran ve Irak Hizbullah Tugayları ile bağlantılı 36 web sitesinin ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapatıldığını duyurdu. Federal Soruşturma Bürosu (FBI) Amerika’da faaliyet gösteren diğer İran web sitelerinin faaliyetlerini incelemeye devam ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı dün akşam (Salı) yaptığı açıklamada, mahkeme kararına dayanarak (ayrıntı aktarılmadı), ABD’nin İran İslami Radyo ve Televizyon Birliği tarafından kullanılan 33 web sitesine ve terör örgütü Hizbullah Tugayları (Ketaib Hizbullah) tarafından yönetilen 3 web sitesine ABD yaptırımlarını ihlal ettikleri gerekçesiyle el koyulduğunu açıkladı. Ayrıca, 22 Haziran 2020’de Hazine Bakanlığı’ndaki Yabancı Yatırımları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) İran Radyo ve Televizyon Birliği’ni, İran İslam Devleti’ne bağlı Kudüs Gücü veya Devrim Muhafızları tarafından yönetilmesi sebebiyle yaptırımlar listesine aldığını, bu nedenle birliğe ait web sitelerinin ABD’de OFAC lisansı olmadan başka web siteleri ve alan adları da dahil olmak üzere hizmet etmesinin yasaklandığını açıkladı. İran rejiminin ABD’deki seçim sürecini hedef alması, internet üzerinden yanlış bilgi yayarak seçmenler arasında anlaşmazlık çıkarmaya yönelik küstahça girişimlerde bulunması ve kötü niyetli algı operasyonlarıyla seçmenleri yanıltmaya çalışması sebebiyle İran İslami Radyo ve Televizyon Birliği’nin yaptırım listesine alındığı kaydedildi.

OFAC, İran hükümetinin haber veya medya kuruluşları kılığına girmiş unsurlarının ABD’deki demokratik seçimleri sabote etmeyi hedeflediğini belirtti. 33 web sitesini çalıştıran sunucuların bir Amerikan şirketine ait olduğunu, İran Radyo ve Televizyon Birliği’nin bu sunucuları kullanmak için OFAC lisansı almadığını, aynı durumun Hizbullah Tugayları için de geçerli olduğunu ifade etti. Hizbullah Tugayları, 2009’dan beri Irak koalisyon güçleri ve güvenlik güçleri için büyük bir tehlike arz ettikleri için yabancı terör örgütleri listesine alınmıştı. Ayrıca OFAC, İran Devrim Muhafızlarını, Irak koalisyon güçleri ve emniyet güçlerini hedef alan ve öldüren Hizbullah Tugaylarına ve Irak’ta bulunan diğer Şii milislere “ölümcül destek” sağlamakla suçladı.

İran’ın Arapça yayın yapan “el-İlam” haber kanalının, İngilizce yayın yapan “Press Tv” kanalının ve Yemen’deki Husi milislere bağlı “el-Mesirah” kanalının web sitelerinden, ABD yaptırımlarını gösteren, FBI ve ABD Ticaret Bakanlığı kaynaklı mesajlar yayınlanmaya başlandı.

Şarkul Avsat