Etiyopya’daki Nahda Barajı

Etiyopyalı General: Nahda Barajı sorununu askeri olarak çözmeye çalışmıyoruz, ancak bu senaryoya da hazırız

Etiyopya Savunma Bakanlığı Mühendislik Departmanı Direktörü General Buta Bachata Debele, ülkesinin Mısır ve Sudan ile yaşanan Nahda Barajı sorununu askeri olarak çözmeye çalışmadığını, ancak bu senaryoya hazır olduğunu söyledi.

9. Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’na katılan Debele, Russia Today kanalına konuştu. Debele, Nahda Barajı krizinin askeri olarak çözülme olasılığına ilişkin bir soruya yanıt olarak şunları söyledi:

“Ülkem için su meselesi savaş sebebi olmamalı, çünkü bu sorunun çözümü askeri olamaz, en iyi çözüm Afrika Birliği üzerinden görüşmektir. Ancak Mısır tarafı sorunu müzakere yoluyla çözmek istemiyor. Müzakere etmeye geliyorlar ve tüm önerileri reddediyorlar. Dolayısıyla benim açımdan en iyi çözüm müzakeredir ve sorunu askeri olarak çözemeyeceklerdir. Baraja saldırmaya kalkışmayacaklar. Saldırsalar da sorunu çözemeyecekler ya da barajı yıkamayacaklar. Çünkü baraj, savaş uçaklarının bombalarıyla yok edilemez, barajın sağlam olduğunu biliyorlar. Bu yüzden sorunu tartışarak çözmeyi umuyorum. Hükümetimiz barajı doldurmanın ikinci aşamasına başladı. Bu aşama bittiğinde her şey güvenli olacak. Herkes barajı inşa etmek değil, suyu paylaşmak için suyun nasıl bölüneceği ile ilgili önerileri tartışmaya gelecek. Suyun yüzde 90’ı tek başına Mısır’a, yüzde 10’u Sudanlılara gidiyor, elimizde hiçbir şey kalmıyor.”

Etiyopyalı general, ülkesinin askeri çözüme hazır olup olmadığı sorusuna yanıt olarak şunları söyledi: “Evet, her ülke kendini savunmaya hazır ve biz egemenliğimizi baltalamaya çalışan her düşmanı püskürtmeye hazırız, savunmaya hazırız. Diğer yandan Etiyopya tarafı, Moskova Uluslararası Güvenlik Konferansı’nda Nahda Barajı konusunu gündeme getirmedi. Rusya’nın görüşünü biliyoruz. Rusya iki tarafı da sorunu askeri harekatla değil diyalog yoluyla çözmeye zorluyor. Rusya’nın tutumunu fazlasıyla takdir ediyoruz. Baraj sebebiyle Rus kardeşlerimizden silah veya eğitim almıyoruz, ülkemizi her türlü düşmandan koruyabiliriz.”

Debeli, Etiyopya heyetinin Mısır tarafıyla Moskova’da herhangi bir görüşme yapmadığını, ancak diyaloğa hazır olduğunu belirtti.

Etiyopya, Mısır ve Sudan’ın barajın doldurulması ve işletilmesi konusunda yasal olarak bağlayıcı bir anlaşma yapılması talebini reddediyor.

Şarkul Avsat