Mısır: Hastanelerdeki koronavirüs yükü hafifliyor

Mısır Sağlık Bakanlığı yaptığı açıklamasında, ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka oranı azalmaya devam ederken karantina hastanelerinde Kovid-19’u atlatıp sağlığına kavuşan yüksek iyileşme oranları olduğunu vurguladı.

Papa Tawadros II, İskenderiye Papası ve Saint Mark Patriği, vatandaşlara ülkede yeni tip koronavirüsü önlemek amacıyla Kovid-19 aşısı yaptırmaları konusunda çağrıda bulundu.

Sağlık yetkililerin yaptığı son açıklamaya göre, son 24 saatte Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şartlarına uygun olarak, gerekli tıbbi bakımı aldıktan sonra yeni tip koronavirüsü atlatıp sağlığına kavuşarak hastaneden 781 kişi taburcu edildi. Ülke genelinde Kovid-19’dan iyileşen hasta sayısı 208 bin 192 kişiye ulaştı.

Mısır Medya İşleri Müsteşarı ve Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Dr. Halid Mücahid yaptığı açıklamasında, ülke genelinde 423 kişinin PCR testinin pozitif çıktığını belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü yönergelerine göre, Bakanlık tarafından gerekli gözetim, soruşturma ve inceleme prosedürleri kapsamında koronavirüse ilişkin laboratuvar analizleri pozitif çıkan 423 yeni vaka kaydedildiğini bildirdi. Sağlık Bakanlığı sözcüsü, ülke genelinde koronavirüse vaka oranlarında düşüsün devam ettiğine atıfta bulunarak, son 24 saatte Kovid-19’dan kaynaklı 35 kişini hayatını kaybettiğini belirtti.

Bakanlık verilerine göre, Mısır’da dün akşam itibariyle kayıt altına alınan toplam 279 bin 184 vaka olduğu belirtildi. Bunlardan 208 bin 192’sinin iyileştiği, 16 bin 2’sinin ise hayatını kaybettiği açıklandı.

Sağlık Bakanlığı, ülke genelinin tümünde koronavirüs salgını kapsamında, durumun kontrol altında tutmaya, herhangi acil bir duruma karşı tüm önleyici tedbirleri almaya ve uygulamaya devam edildiğini vurguladı.

Sağlık Bakanlığı verilerine göre, ülke genelinde bulunan pandemi hastanelerinde iyileşme oran %75’i aştı.

Sağlık Bakanlığı ise “Dünya Sağlık Örgütü’nün Mayıs 2020’deki tavsiyelerine göre enfeksiyondan 10 gün süreyle semptomların kaybolması, hastanın virüsten kurtulduğunun göstergesidir” diye belirtiyor.

Öte yandan, Papa II. Tawadros tüm Mısır vatandaşlarını aşı yaptırmaya yönelik çağrıda bulunarak, geçen Mart ayında, vatandaşların bir kısmının SINOPHARM diğer kısmının ise AstraZeneca aşısından aldığını açıkladı.

Cuma akşamı televizyonda yayınlanan açıklamalarında ” şüphesiz ülkedeki vatandaşların tamamı aşı yaptırmaya teşvik ediliyor, çünkü güncel olarak aşı üzerinde yürütülen araştırmalar çok fazla ve Mısır’da birçok aşı türünün olması iyi bir şey” diyerek, tüm vatandaşları aşı yaptırmaya teşvik ediyorum ve aşının olumsuz yan etkilerinden bahseden kişilere kulak asmadığını belirtti.

Mısır Sağlık Bakanlığı, aşı için ülke genelinde 449 merkez tahsis etti. Mısır Sağlık Bakanlığı, ülkede AstraZeneca, Sınopharm, Sinovac, Sputnik kullanıldığını belirterek, aşının güvenli ve etkili olduğunu ve iki dozda alındığını ve vücudun enfeksiyona karşı antikor oluşturmasına yardımcı olduğunu kaydetti.

Bu ayın sonunda Mısır, ülkede üretilen Sinovac aşısının ilk partisinin üretimini duyuracak.

II. Tawadros, aşının Kovid-19’dan korunmanın en iyi yolu olduğunu belirterek, yeni tip koronavirüs kapsamında önleyici ve ihtiyati tedbirlere bağlı kalarak, maske takmaya, sosyal mesafeye uymaya ve kapalı alanlardan uzak durmaya çağırdı.

Tawadros, kişi kendisinde belirti hissettiğinde kendisini karantinaya alarak ev izolasyonunda bulunması gerektiğini ve doktorun sunduğu tüm önergeliklere uyması gerektiğini bildirdi.

Şarkul Avsat