Tören, Irak Başbakanı ve üst düzey güvenlik liderlerinin katılımıyla gerçekleşti
Irak’ta 2014 yılında DEAŞ’ın yükselişi ve Irak’taki bazı vilayetleri kontrol etmesini müteakip Irak’taki Şiilerin en büyük dini otoritesi Ayetullah Ali Hüseyin Sistani tarafından verilen DEAŞ’a karşı cihad fetvasının (el-Kifai Cihadı Fetvası) ardından kurulan Haşdi Şabi örgütü, dün sabah kuruluşunun 7’inci yıldönümünde askeri geçit töreni düzenledi. Geçit töreninin başkent yerine Bağdat’ın kuzeydoğusundaki Diyala kentinde düzenlenmesi dikkat çekti.
Haşdi Şabi Komitesi tarafından yapılan açıklamaya göre törene Irak Başbakanı ve Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa el-Kazımi katıldı. Kazımi, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Bugün Haşdi Şabi’deki oğullarımızın geçit törenine katıldık. Çalışmalarımız Irak bayrağı altında gerçekleşiyor. Görevimiz Irak’ın topraklarını ve halkını korumaktır” dedi.
Törene Başbakan Kazımi’nin yanı sıra Savunma Bakanı Cuma İnad, İçişleri Bakanı Osman Ganimi, Haşdi Şabi Komitesi Başkanı Falih el-Feyyad, Haşdi Şabi Genelkurmay Başkanı Abdulaziz el-Muhammedavi, Irak Ortak Operasyonlar Komutanı Korgeneral Abdülemir Yarallah, Ulusal Güvenlik Danışmanı Kasım el-Araci ve Terörle Mücadele Teşkilatı Komutanı Abdulvehhab es-Saadi ve Bedir Örgütü Genel Sekreteri Hadi el-Amiri katıldı.
Haşdi Şabi örgütü, kuruluşundan bu yana ilk kez bu türde bir geçit töreni düzenledi. Askeri geçit töreni, 2003 yılından sonra Irak’tan sınır dışı edilmeden önce İran rejimine karşı olan Halkın Mücahitleri Örgütü’nün bulunduğu ve eskiden Eşref Üssü olarak bilinen Şehit Ebu Muntezer el-Hamdavi Üssü’nde yapıldı.
Geçit töreni, aralarında bazı askeri tekerlekler, toplar ve roketatarlarla birlikte Başbakan’ın bulunduğu geçit töreni sahnesinin önünden geçen Hristiyan ve Ezidi topluluk üyeleri de dahil olmak üzere askerler ve bağlı gruplarla sınırlı bir şekilde gerçekleşti. Geçit töreninde helikopterler veya savaş uçakları yoktu. Ancak yerel medya, insansız hava araçları da dahil olmak üzere silah ve teçhizatların bulunduğuna dair görüntüler yayınlayarak geçit töreninde mevcut olduğunu belirtti. Haşdi Şabi bunları reddederek amacının kağıtları karıştırmak ve silahlı kuvvetlerin birliğini vurmak olduğunu ifade etti.
Komite, askeri geçit törenini düzenlemenin amacına ilişkin yaptığı açıklamada, “Güvenlik kurallarının oluşturulmasına büyük katkı sağladığını, bu şekilde Irak’ın ve Iraklıların güvenliği pahasına risk almak isteyenleri uyardığını, Irak’ın prestijini ve egemenliğini koruduğunu” belirtti. Ayrıca törenin, yurt içi ve yurt dışından tüm terör destekçilerine bu güçlü engeli (Haşdi Şabi) aşamayacaklarına dair bir mesaj olduğunu vurguladı.
Bazı gruplar, Kazımi ile şiddetli çatışmalara girdi
Haşdi Şabi’nin 2014’teki ilk kuruluş aşamasında kazandığı geniş itibara ve DEAŞ’a karşı savaşa katılmasına rağmen, İran’la açıkça bağlantılı olan bazı grupları bu tutumunu sürdürmeyerek Kazımi ile şiddetli çatışmalara girdi. Bu çatışmaların sonuncusu olarak söz konusu gruplar, Haşdi Şabi Komutanı Kasım Muslih’in terör suçlamalarıyla tutuklanmasının ardından Mayıs ayı başlarında Başbakanlık bölgesine (Yeşil Bölge) baskın girişiminde bulundu. Haşdi Şabi’ye bağlı olduğu düşünülen grupların Bağdat’taki Yeşil Bölge’deki büyükelçiliklere ve diplomatik kurumlara düzenlediği füze saldırıları, Erbil’e yönelik saldırılar ve ABD güçlerinin varlığı gerekçesiyle ordu üslerini hedef almaları, Haşdi Şabi içindeki gruplar arasında güvenin sarsılmasına katkıda bulundu.
İç anlaşmazlıklar ve Haşdi Şabi içindeki bazı grupların “istilası” olduğuna inanılan mevcut durum, Necef’e yakın grupların otoriteden ayrılarak Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Mustafa el-Kazımi ile doğrudan irtibat kurmayı tercih etmesine yol açtı. Sistani yanlısı grup dünkü geçit törenine katılmazken, Sadr hareketi lideri Mukteda es-Sadr’a bağlı Seraya es-Selam grubu da törene katılmadı.