Prens Muhammed bin Selman Suudi Arabistan’da lojistik atılımı başlattı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman dün, Suudi Arabistan’ın üç kıtayı birbirine bağlayan küresel bir lojistik merkez olarak konumunu sağlamlaştırmayı, tüm hizmetleri ve ulaşım araçlarını yükseltmeyi ve ülke içerisindeki kapsamlı geliştirme sürecini desteklemek amacıyla ‘Ulusal Ulaştırma ve Lojistik Stratejisini’ başlattı.

Suudi Arabistan Ulaştırma Bakanlığı’nın isminin Ulaştırma ve Lojistik Bakanlığı olarak değiştirilmesiyle, strateji, ekonomik ve sosyal hedeflere ulaşılmasını ve ulaşım sistemindeki kurumsal çalışmayı geliştirmek için etkili yönetişim modellerinin benimsenmesini sağlayan bir dizi büyük proje bulunuyor.

Veliaht Prens açıklamasında, bu stratejinin ülke içerisindeki ulaştırma ve lojistik sektöründe insani ve teknik yeteneklerin geliştirilmesine katkıda bulunacağını belirterek, gelişmiş bir lojistik endüstrinin inşası ile Suudi Arabistan’ın üç kıtadaki coğrafi konumuyla ekonomisini çeşitlendirmeye devam edeceğini kaydetti. Lojistik sektöründe verimlilik ve sürdürülebilirliği artırmak için yüksek kaliteli hizmet sistemleri kurmak ve rekabetçi iş modelleri uygulamak gerektiğine atıfta bulunan Veliaht Prens, 2030 Vizyonu programlarının odak noktasının sürdürülebilir kalkınmayı ekonomik sektörler için hayati olanak olarak sağlamanın önemine dikkati çekti.

Stratejinin altyapıyı geliştirmenin yanı sıra Suudi Arabistan’daki çeşitli platformlar ve lojistik alanlar başlatmaya odaklandığını dile getiren Prens Muhammed bin Selman, hedefe ulaşmak için gelişmiş işletim sistemlerinin uygulanması ve hükümet sistemi ile özel sektör arasında etkin ortaklıkların teşvik edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Veliaht Prens bu 4 hedefin, Suudi Arabistan’ın küresel bir lojistik merkez olarak konumunun güçlendirilmesi, Suudi şehirlerindeki yaşam kalitesinin iyileştirilmesi, kamu bütçesinde denge sağlanması ve hükümet aygıtının performansının iyileştirilmesi olduğunu vurguladı.

Veliaht Prens açıklamasında, yeni stratejinin Suudi Arabistan Krallığı hava taşımacılığı trafiğinde küresel olarak beşinci hale getirmeyi amaçladığını, yeni bir ulusal taşıyıcılık başlatmanın yanı sıra uluslararası destinasyonları 250’ye çıkaracaklarını kaydetti. Prens Selman, hac, umre ve turizm gibi diğer sektörlerde ulusal hedeflere ulaşmanın yanı sıra stratejinin hava kargo sektörünün kapasitesini ikiye katlayarak 4,5 milyon tonun üzerine çıkarak kapasitelerini artıracağını bildirdi.

Nakliye bağlamında stratejinin yılda 40 milyondan fazla konteyner kapasitesine ulaşmayı hedeflediğini kaydeden Veliaht Prens, bunun liman altyapısının geliştirilmesi ve Riyad’daki lojistik alanlarla entegrasyonunun artırılması alanında geniş yatırımların yanı sıra, demiryolları ve karayolu ağları ile entegre olacak şekilde uluslararası denizcilik hatlarıyla olan bağlantısını genişletmek anlamına geldiğini söyledi.

Açıklamasında, 450 kilometresi Mekke ile Medine arasındaki Haremeyn Ekspresi treninin demiryolu dahil, demiryollarının yolcu ve eşya taşımacılığı sektöründe 5 bin 330 km uzunluğunda bir ağ üzerinden hizmet verdiğini hatırlatan Muhammed bin Selman, stratejinin bin 300 km’den fazla uzunluğa sahip ve 3 milyonu aşkın yolcu kapasiteli bir kara köprüsü projesi de dahil olmak üzere, 8 bin 080 km olarak tahmin edilen gelecekteki demiryollarının toplam uzunluklarında bir artış sağlayacağını bildirdi. Muhammed bin Selman açıklamasında, Suudi Arabistan’ın Basra Körfezi kıyısındaki limanlarını Kızıldeniz kıyılarındaki limanlara bağlamak amacıyla yılda 50 milyon tonu aşkın nakliye, modern lojistik merkezlerden geçerek yeni ve gelecek vaat eden fırsatlar, ekonomik faaliyetler, sanayi şehirleri ve madencilik faaliyetleri için merkezler, ülkenin dünyadaki ilk on ülke arasında yer alması için lojistik performans endeksinin iyileştirilmesine de değindi. Veliaht Prens ayrıca, demiryolları operatörleri ve yatırımılar için açık bir Pazar olabileceklerini aktaran Prens, Arap Körfezi ülkeleriyle bir demiryolu ile ara bağlantıyı sağlamanın önemli bir bölgesel hedefe ulaşılmayı teşvik edebileceğini kaydetti.

Muhammed bin Selman, stratejinin, ülkesini birbirine bağlayan dünyada ilk olan ana karayolu ağını da içeren yüksek önem taşıyan sütunlara dayandığını belirtti. Yeni strateji en iyi uluslararası deneyimlere benzer şekilde, Suudi Arabistan’da kazaların sayısını en aza indirmeyi amaçlayan birçok girişimi içerdiğinden, karayolu kalitesi ve güvenliği açısından da uluslararası düzeyde gelişmiş ülkeler arasında yer almayı hedefliyor. Veliaht Pres tarafından açıklanana yeni strateji aynı zamanda, sürdürülebilirlik, çevreyi koruma ve yakıt tüketimini yüzde 25 azaltma hedeflerine paralel olarak Suudi şehirlerinde verimli bağlantı sağlamak ve toplu taşıma hizmetlerini geliştirmeyi amaçlıyor.

Stratejinin ana hedeflerinden birinin ulaştırma ve lojistik sektörünün GSYİH’ya katkısını artırmak olduğuna dikkati çeken Veliaht Prens, hali hazırda bu sektörün GSYİH’ya katkısının yüzde 6 olduğunu, yeni stratejiyle bu oranın yüzde 10’a çıkartılmasının amaçlandığını ifade etti. Suudi Arabistan, yatırımları geliştirerek ülkenin petrol dışı gelirini 2030 yılına dek 45 milyar riyale çıkarmayı planlıyor.

Açıklamasında, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz’in önderliğinde elde edilen başarılardan guru duyduğunu ifade eden Veliaht Prens, ülkenin lider konumuna yakışır bir şekilde daha fazla atılım yapmak için ilerlemeyi dört gözle beklediklerini, çabalarını yoğunlaştırarak daha fazla başarıya imza atacaklarını vurguladı.

Şarkul Avsat